Annonce:
Annonce:

Fiasko

Sidste år strejkede de 77.000 danske sygeplejersker endnu en gang i protest mod forholdene i sundhedsvæsenet. Foto: Christian Lykking
Sidste år strejkede de 77.000 danske sygeplejersker endnu en gang i protest mod forholdene i sundhedsvæsenet. Foto: Christian Lykking
Annonce:
Følg Lederen
EKSTRA BLADET MENER

Alle regeringer har med stor alvor erklæret det samme de sidste årtier: Vi skal bureaukratiet i det offentlige til livs. Og det modsatte er sket.

Under den afgående socialdemokratiske regering er antallet af offentligt ansatte nærmest eksploderet. Og alle ved hvordan. Det er med ansættelser af den slags, borgerne ikke har brug for.  

Planen var ifølge Mette Frederiksen og kompagni, at den offentlige beskæftigelse skulle stige med 10.000 personer. Men den er steget med 36.0000 personer. Det viser en opgørelse fra tænketanken Cepos.

Den offentlige sektor er høj grad 'de kolde hænders land'. Og det udvides hele tiden. Kommunernes lønudgifter går således primært til administration frem for borgernær velfærd.  

Annonce:

Vi har med andre ord et samfund, hvor systemet er blevet vigtigere end borgeren. I stedet for sygeplejersker, fængselsbetjente og hjemmehjælpere har vi fået forvaltere, kontorister og kontrollører.

I de forgangne tre et halvt år har Mette Frederiksens regering siddet tungt på pengepungen, når det eksempelvis gælder sygeplejerskerne.  Og resultatet kender alle. Velfærdssamfundet er truet.

Vi mangler desperat sundhedspersonale og sosu'ere. Samtidig er antallet af ansøgere til de såkaldte ’velfærdsuddannelser’ i frit fald.

Når man åbner portene ind til de kommunale, regionale og statslige kontorer, pibler det frem med administrative medarbejdere fra alle revner og sprækker. Systemet multiplicerer sig selv. Støder forvaltere på et problem, ansætter de flere forvaltere til at løse problemet. Bureaukratiet er ikke under afvikling. Det er tværtimod konstant under udvikling.

Mette Frederiksens regering har været ualmindelig dårlig til at håndtere udfordringerne i den offentlige sektor.

Annonce:

I sin åbningstale i 2019 lovede statsministeren,  at man ville spare tre milliarder i både stat, kommuner og regioner. Der skulle sættes en grænse for ’new public management’ og djøfferiet. Pengene skulle i stedet bruges på kernevelfærd.

Her på Ekstra Bladet vil vi gerne se, hvordan det regnestykke ser ud i dag. Vi har et kvalificeret gæt, men vi vil stadig gerne se det.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
325 kommentarer
Vis kommentarer

Læs mere

Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Hvis folk ønsker Ellemann det godt...
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: