Flyt DR til Jylland

Magtarrogance: Hver gang jeg skriver om DR, hører jeg straks folk sige, du får jo også mediestøtte.

Så hermed en disclaimer, som det hedder på nydansk, når man kommer med en oplysning om sig selv:

Ekstra Bladet får 17 mill. kr i mediestøtte hvert år. Det udgør mindre end fem procent af vores samlede omsætning. Vi skal altså selv tjene langt det meste, og derfor rager det ikke andre end vores ejere, hvordan vi bruger vores penge, eller hvad jeg får i løn. DR får hver en krone fra skatteyderne, rigtig mange endda. Nemlig hele 3,7 milliarder kr. Vi ejer alle DR. Derfor rager det i allerhøjeste grad offentligheden, hvordan DR bruger deres penge og aflønner chefer.

Problemet med DR er, at topledelsens selvforståelse er kørt af sporet. DR’s ledelse med bestyrelsesformand Michael Christiansen som arrogant lokomotiv tror fejlagtigt, at de er uundværlige. Michael Christiansen gider ikke engang forklare, hvorfor DR giver tidligere chefer millionfratrædelser, selv om de selv har sagt op.

Men DR er ikke uundværlige. Det er kun DR selv, der tror, at det er nødvendigt for danskerne, at DR bevarer sin størrelse.

Michael Christiansens arrogance kommer nu til at koste DR rundt regnet en milliard, måske lidt mindre. For hvem gider forsvare nogen, der er så højrøvede?

Jeg gider godt forsvare medarbejderne i DR, Danmarks ubetinget største medie-talentfabrik. Det er herfra, nye sjove, skæve og vanvittige tv- og radio-formater er udtænkt.

Vi havde ikke fået ’Casper & Mandrilaftalen’, ’Bamses billedbog’, ’Taxa’, ’Borgen’, ’Broen’, ’Rytteriet’, ’Uha-uha’, ’Tværs’, Jørgen de Mylius og mange, mange flere uden DR.

I 50 år har DR systematisk udviklet talenter på trods af Radiorådet, politisk indblanding og håbløse, magtliderlige chefer.

Så fyr Michael Christiansen, halvér derefter antallet af chefer – ingen seere vil opdage det – og flyt meget mere af DR til provinsen.

Hvorfor ikke bruge DR til at genoprette balancen mellem hovedstaden og resten af Danmark?

Det betød noget for selvforståelsen og måden at se Danmark på, at TV2 blev lagt i Odense. Jeg var selv med fra starten i 1988 som ung, grøn journalist. Dengang syntes jeg, at det var pisseirriterende at skulle bo i Odense. Men det flyttede nyhederne væk fra København og lærte mig, at det betyder noget, hvorfra man ser Danmark.

Skatteydernes penge skal gå til ting, der er vigtige. Derfor skal pengene til DR også bruges til det, vi ellers ville mangle: drama, børneprogrammer, dokumentarer, talentudvikling og mangfoldighed. Jeg ved, at det er et misbrugt ord, men i en positiv betydning betyder det vel bare, at DR rummer hele Danmark og er til stede for alle danskere, ligegyldigt om vi bor i København, Skjern eller Nakskov.

Flyt DR’s hovedkontor til Jylland, og stop med at lade skatteydernes penge gå til at opretholde en bureaukratisk mastodont, der har mistet jordforbindelsen.