Forbrydere på video

AFMAGTEN har været massiv, når borgere har haft klokkeklare video-optagelser af forbrydere, men ikke har fået lov til at dele billederne med omverdenen.

EN MOR fik en bøde, fordi hun smed et billede på Facebook af en blotter, der havde generet kvindens tiårige datter ved Daglibrugsen i en sydsjællandsk landsby. Manden blev, takket være billedet, senere anholdt. Og fik i øvrigt en mindre bøde end moderen – hun havde nemlig brudt persondataloven. Hun var rasende.

MEN Justitsministeriet har åbenbart lyttet og læst – både dette og talrige andre eksempler.

OPTAGELSER af åbenlyse forbrydelser kan derfor fremover godt deles med offentligheden, efter at Justitsministeren i går tog sagen op.

DOG SKAL billederne ikke bare lægges ud af de enkelte krænkede borgere. Optagelserne skal via politiet, men det skal være langt nemmere at få billederne ud. Først på politiet.dk, som de forurettede borgere derefter kan linke til og dermed sprede til eget netværk.

LYDER det som en bagatel? Dét er det ikke! Der har været mange eksempler på, at frustrerede borgere, der har delt overvågningsbilleder, selv er blevet straffet.

BUTIKSTYVERIER er f.eks. sat i system, så supermarkeder oplever, at en bande tyve systematisk og nærmest nonchalant vader ud af butikken med hele kasser af varer. Senest fra en Meny-købmand i Valby i København, hvor de tog for 8000 kroner slik. Han havde det hele på sit overvågningskamera – igen. Denne gang offentliggjorde han bare billederne. Det var strafbart. Hurtigt viste det sig i øvrigt, at flere andre forretninger, bl.a. en Lidl og en Fakta, var blevet hærget af de samme tyve.

JUSTITSMINISTEREN skal have ros for dette panter-spring ind i den digitale nutid. Offentliggørelse kontrolleret af politiet ligger da lige til højrebenet i en hverdag, hvor tyverier og blottere ikke ligger øverst i bunken hos et hårdt presset politi.

RESULTATET har været mere og mere selvtægt – nemlig når frustrerede borgere selv tog ’våbnet’ med offentliggørelse i hånden.

RETSFØLELSEN er efterhånden en slidt krikke, der bliver hevet ud af stalden og brugt til lidt af hvert. Men netop det åbenlyst frustrerende for helt almindelige borgere i at stå med billedmateriale i hånden, uden at politiet bruger det, eller de selv må offentliggøre det, har været til at skrige over.

OG SELVTÆGTEN har vist sig at virke. Offentlighedens øjne og ører er overalt, så det er dumt ikke at bruge dem, hvor man kan. Lovligt.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste
Mest læste
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:David Attardo
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen