Forskellen på pirater

På syvende uge sejler den danske fregat ’Esbern Snare’ nu rundt med fire lig. Foto: SOK
På syvende uge sejler den danske fregat ’Esbern Snare’ nu rundt med fire lig. Foto: SOK
Følg Leder

Det danske retssamfund sejler. Og det gør det med lig i lasten.

I den lidt længere version sad en nigeriansk mand og formodet pirat – som havde mistet sit ene ben i en kamp med det danske frømandskorps– fredag i byretten i København. Han var sigtet for drabsforsøg. Tre af hans ’kolleger’ var kort forinden ellers blevet løsladt.

De tre sidstnævnte blev altså ikke – som manden i byretten – fløjet til Danmark for at blive retsforfulgt. De blev fra det danske krigsskib Esbern Snare sat i en gummibåd i Guineabugten med forsyninger til at nå Nigerias kyst.

For det havde justitsminister Nick Hækkerup besluttet.

Danmark har hermed to retstilstande. En for tilfangetagne, formodede pirater, hvis helbred forhindrer forsvarlig løsladelse. Og en anden for tilfangetagne, formodede pirater ved godt helbred, som vi helst ikke vil have til Danmark, men heller ikke kan få andre til at tage imod.

Danmark har åbenbart også en justitsminister – og således en regering – der synes, at den foruden at være udøvende og en del af den lovgivende magt også sagtens kan være en del af den dømmende. Denne tilstand og tilgang må betegnes som pinlig. Og bekymrende.

Men det er den slags, der sker, når man sender et dansk krigsskib på solosejlads 8000 kilometer fra Danmark for at beskytte danske skibe. Og man hverken har jurisdiktion eller nogen aftaler om udlevering eller rets-samarbejde.
Esbern Snare ender i ildkamp. Med en såret, tre tilfangetagne og fire dræbte pirater på køl i lasten.

På syvende uge sejler den danske fregat nu rundt med de fire lig. Og som næstkommanderende i Søværnskommandoen, Carsten Fjord-Larsen, forklarer Ekstra Bladet i dag, har man haft psykologer ombord, der blev fløjet ned fra Danmark for at yde besætningen mental assistance. Som den næstkommanderende udtaler: – Mens vi afventer, at den tværministerielle arbejdsgruppe når frem til nogle løsninger.

Den politisk nedsatte gruppe mellem Forsvarsministeriet, Justitsministeriet og Udenrigsministeriet kan således ikke beslutte, hvad man skal stille op med ligene i lasten.

Er regeringen egentlig klar over, hvor dilettantisk det alt sammen ser ud? Er denne sejlads, hvor man udskiber i magtfuldkommenhed for blot kort efter at drive afmægtige og målløst rundt i en vestafrikansk bugt, en regeringsudøvelse, vi skal forberede os på i flere sammenhænge?

Må vi have lov at spørge justitsministeren: Hvis nu forsvareren for den tilfangetagne, formodede og undtagelsesvist sigtede pirat stiller følgende spørgsmål, hvad er så Nick Hækkerups gode svar:

’Hvorfor er min klient stillet for retten her i Danmark, når Danmark fravælger at retsforfølge de tre andre? Er det vores retssamfund?’

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.