Frede i snor

Kronprins Frederik og statsminister Lars Løkke Rasmussen, Foto: Tariq Mikkel Khan/POLFOTO)
Kronprins Frederik og statsminister Lars Løkke Rasmussen, Foto: Tariq Mikkel Khan/POLFOTO)

LARS LØKKE bedyrede i går i et interview om idræt i Politiken, at han er begyndt at holde kronprinsen i ’kortere snor’.

DET lyder jo godt – men hvad mener han med ’kortere’?

PROBLEMET er jo, at skiftende regeringer overhovedet ikke har haft snor i kronprins Frederiks ageren i IOC, Den Olympiske Komité. Frederik har været en løs kanon på fordækket, og det udvalg, der skulle koordinere regeringens holdning med Frederik, har været en slatten karklud.

I MELLEMTIDEN er sportsverdenen kun blevet endnu mere betændt og korrupt.

DET MEST spektakulære sololøb fra Frederiks side skete op til OL i Rio i 2016. Daværende kulturminister Bertel Haarder bombarderede hoffet med mails om, at Danmark – og 19 andre europæiske lande – ønskede at udelukke Rusland fra OL. Men ministeren hørte aldrig et kvæk fra hoffet.

RUSLANDS systematiske og omfattende, statsstyrede dopingprogram af landets atleter var forinden dokumenteret i en eksplosiv rapport. Modstanden mod doping står tårnhøjt på den danske, politiske dagsorden. Et bredt flertal i det danske folketing og i regeringen bakkede Haarder op.

STOR var bestyrtelsen derfor, da den på én gang troskyldige og dumstædige danske kronprins rakte hånden i vejret ved IOC-komitéens møde ved starten af OL og gav grønt lys for, at Rusland ikke over en bank skulle udelukkes af IOC. Det måtte de enkelte forbund selv afgøre. Kun England stemte imod.

I EN SENERE portrætbog kommenterede kronprinsen sin enegang i forhold til den danske regering: ’Det var en meget pludselig holdning, ikke?’, sagde han. (Ja ... den sensationelle rapport om dopingen var lige kommet). Han udtalte også, at rapporten kun var den første af tre og meget teknisk. ’Jeg spurgte i hvert fald mig selv, om materialet nu også var solidt nok til at antage, at samtlige russiske sportsudøvere var dopede’. En måned forinden gik han ellers i et interview med Ekstra Bladet varmt ind for en total udelukkelse. Nu var han pludselig imod!

DESVÆRRE er alt tystys, hver gang kongehuset dummer sig. Ingen i det officielle Danmark kan lide at tage konfrontationen ... sæt der røg et ridderkors! Så det er faktisk politisk dynamit og løvemod, at Løkke nu forpligter sig til den kortere snor.

DET er generelt utåleligt, at vi kun skal høre detaljer fra den danske repræsentant i IOC, når det passer Frederik at lukke noget ud i diverse portrætbøger over for ukritiske mikrofonholdere.

KONGEHUSET har kun symbolsk og ikke politisk magt. Men konstruktionen virker jo kun, hvis kongehuset følger rådgivningen.

IOC forvalter netop stor magt og er samtidig syltet ind i skandaler og magtmisbrug. Frederik kunne dårligt have kastet sig over noget værre.

18 kommentarer
Vis kommentarer