FREDER SIG SELV

UTILGIVELIGT ledelsessvigt.

Sådan konkluderer erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), efter at Finanstilsynet har rettet en sønderlemmende kritik af Danske Bank-ledelsens rolle i sagen om hvidvask af russiske mafia-milliarder i bankens estiske filial.

 

EN SAG, SOM den normalt erhvervsvenlige Jyllands-Posten kalder for den største erhvervsskandale i danmarkshistorien.

Fra 2007 til 2015 er sorte penge til en værdi af omkring 140 milliarder kr. ulovligt ført ud af Rusland og vasket hvide gennem flere banker, heriblandt altså Danske Bank-filialen i Estland, og det har givet Danmarks største bank en milliard-gevinst.

Efter alarm-meldinger fra de estiske myndigheder gik det for fem år siden op for bankledelsen, at der var noget rivende galt. Derfor besluttede direktionen at drosle ned for de lyssky forretninger, men meget langsomt, fordi man tjente styrtende med penge.

 

DENNE STRATEGI blev lagt af Thomas F. Borgen og accepteret af bestyrelsesformand Ole Andersen.

Siden har banken via misinformation og vildledning forsøgt at lægge et røgslør ud. Ledelsen har ganske vist sat en intern undersøgelse i gang om, hvorfor der blev reageret så sent på hvidvask-skandalen. Men resultatet er forudsigeligt: Bosserne  vil selv blive hvidvasket.

 

BÅDE Ole Andersen og Thomas F. Borgen har været tæt på skandalen under hele forløbet, men de har bestemt ingen planer om at gå af. Som begge siger: - I dag står det klart, at vi gjorde for lidt og for langsomt. Der er desværre intet, vi kan gøre for at ændre det. I stedet må vi sikre, at det ikke kan ske igen.

Det sker ellers sjældent, men i denne sag er vi enige med Jyllands-Posten, som skriver i lederen: ’Hvis både skibsrederen og kaptajnen står på broen, når skibet brager ind i et klippeskær, kan de ikke tørre ansvaret af på styrmanden. De må gå fra borde’.

 

PÅ ET SAMRÅD i Folketinget har både S og SF spurgt Brian Mikkelsen, om der ikke kan rejses en straffesag mod Danske Bank-ledelsen for manglende indsats for at bekæmpe hvidvask.

Det er ministeren ikke sikker på, fordi lovgivningen på området efter hans mening har været mangelfuld. Justitsminister Søren Pape (K) vil ikke helt udelukke en straffesag, men mener, at man skal afvente resultatet af efterforskningen i Estland.

I det politiske system er der i Danmark med enkelte undtagelser nærmest tradition for, at ministre slipper for at blive draget til ansvar, selv om de har stået i spidsen for de værste uhyrligheder.

Det er skandalerne i Skatteministeriet solide eksempler på. Her er parolen: Glem nu fortiden, og lad os kigge fremad.

 

MEN DEN POLITISKE syge skal nødigt brede sig til erhvervslivet.

Derfor må Bagmandspolitiet tage affære. For hvis det ikke sker i denne sag, er det vanskeligt at se, hvornår man nogensinde skal sigte en bank for medvirken til hvidvask.

 

75 kommentarer
Vis kommentarer