Fredes folkefest

MERE END 70.000 danskere snørede i går løbe-skoene for at motionere sammen med kronprins Frederik som optakt til hans runde fødselsdag på lørdag.

Omkring en tredjedel af deltagerne var debutanter, som aldrig tidligere har været tilmeldt et løb.

TOVHOLDEREN på folkefesten Jakob Larsen, der er direktør i Dansk Atletikforbund, var da også jublende glad:

’Mange kampagner for en sundere livsstil bliver tit afkodet som en sur pligt. Men Royal Run signalerer, at man ikke bare skal løbe for at blive sundere. Men for at have det sjovt.’

OG DET BLEV noget af en folkefest, som Frede skal være stolt af at være initiativtager til.

Det er ikke så ofte, vi har fundet anledning til at rose kronprinsen, men her har han gjort sig fortjent til det.

Den form for folkelig optræden er vi ikke vant til fra kongehusets side. Dronningen har ganske vist slået sig løs med folkedans på Grønland og Færøerne, men det tåler nok ikke sammenligning ...

RUNDE FØDSELSDAGE og jubilæer plejer at blive markeret med tilpas afstand til folket.

Lidt vinken fra balkonen på Amalienborg, karet-kørsel i København og en gallamiddag for familien og eliten, hvor tv allernådigst får lov til at sende ankomsten og talerne.

I GÅR HANDLEDE det om fællesskab. Langt fra knaphuls-kløe og det sædvanlige udtræk med byrødder og deres pyntede hustruer, der altid møder op, når de kongelige er i anmarch.

Fredes – og Marys – løb var netop ikke et elitært arrangement.

DET VAR BÅRET af tanken om, at løbet var for alle, både børn og gamle og bare drejede sig om at have det sjovt. Og så har distancen på kun en engelsk mile (1,6 km) tiltrukket mange, som ellers aldrig løber.

Royal Run viste én af kronprinsens styrker: Han kan virkelig tale med almindelige mennesker, når han først er ude blandt dem. Han er ikke bare til pynt.

EKSTRA BLADET bliver aldrig tilhænger af kongehuset som institution, men et arrangement som Fredes folkefest gør det lidt nemmere at leve med det.

Og lade hans pinlige optræden i korrupte IOC-forsamlinger træde i baggrunden. En dag eller to!

96 kommentarer
Vis kommentarer