Fremad mod nye nederlag

FOLKETINGET førstebehandlede i går et beslutningsforslag fra regeringen om at sende danske soldater og kampfly på mission i Irak og Syrien.

Et bredt flertal støtter beslutningen – kun SF, Enhedslisten og Alternativet er imod – og det betyder, at Danmark senere på året vil sende F-16-kampfly, et Hercules-transportfly og specialoperationsstyrker af sted til den mellemøstlige hekse-kedel.

UDENRIGSMINISTER Kristian Jensen (V) erklærede fra Folketingets talerstol:

’Med den foreslåede pakke af tiltag, som regeringen har lagt frem, vil Danmark rykke frem i allerforreste række i kampen mod ISIL.’

ET NÆRLIGGENDE spørgsmål at stille i denne sammenhæng er:

Hvorfor skal Danmark være i forreste række i kampen mod Islamisk Stat?

Bortset fra at det vil fornøje vores store allierede, USA, som vi vældig gerne vil være venner med, naturligvis.

KRISTIAN JENSEN har dog et andet svar på spørgsmålet:

’Det er en fjende, som vi skal stå sammen om at bekæmpe. Det er en alvorlig og konkret trussel både mod befolkningerne i Irak og Syrien, men også vores europæiske, internationale og danske sikkerhed.’

HER FÅR man en stærk trang til at tage sig til hovedet. Har Venstre og Folketingets flertal dog intet lært, siden den daværende VK-regering i 2003 sendte danske soldater i krig i Irak?

Venstre har godt nok ved at lukke Irak-kommissionen demonstreret, at det slet ikke har lyst til at lære af fortidens fejl, men erfaringerne burde tale for sig selv.

DANMARK har siden 2003 ført krig i Irak, Afghanistan og Libyen.

Har det svækket terroristerne?

Tværtimod. Islamisk Stat står stærkt i Libyen og opererer i både Irak og Afghanistan.

ER DANMARK blevet til et tryggere land af krigsindsatsen?

Tværtimod. Terror-truslen har næppe været mere konkret, end den er i dag.

FOLKETINGETS flertal sætter unge danskeres liv på spil i en indsats, som sandsynligvis er nytteløs, og som historien viser kan være direkte skadelig, hvis målet er at gøre Danmark til et mere trygt land.

DET ER MENNESKELIGT at fejle. Men det er idiotisk at fremture.

345 kommentarer
Vis kommentarer