Fremstår som idiot

Erhvervsminister Simon Kollerup er næppe idiot. Det forhindrer ham dog ikke i at fremstå sådan.

Mandag blev den socialdemokratiske erhvervsminister knotten over, at IKEA tillod sig at genåbne fem varehuse i Danmark. ’Det ser vi utroligt alvorligt på,’ sagde Kollerup til TV2.

En forbløffende melding. For det første har den socialdemokratiske regering ikke forbudt en sådan åbning, for det andet har IKEA indtil nu været fuldstændig frivilligt lukket, for det tredje havde man annonceret sin genåbning, og for det fjerde følger IKEA faktisk alle forholdsregler fra sundhedsmyndighederne. Så hvad fabler ministeren om?

Simon Kollerup mener tilsyneladende, at IKEA bør regne ud, at erhvervsministeren synes, det er en dårlig idé at genåbne. For han ’havde givet en meget klar anbefaling på vegne af regeringen,’ som han udtrykker det.

Lad os endelig se nærmere på denne anbefaling: ’Jeg vil ikke forholde mig til enkelte virksomheder, men jeg vil på regeringens vegne opfordre til, at man ikke på nuværende tidspunkt lægger sig fast på en tidlig genåbning,’ har det lydt fra erhvervsministeren.

Det eneste, der fremgår her – ud over at Kollerup alligevel vil ’forholde sig til enkelte virksomheder’ – er, at ministerens opfattelse af ’klar’, svarer til sigtbarheden i et toliters akvarium uden pumpe. ’Opfordre’, ’ikke lægge sig fast på’, lyder det.

Har Danmarks erhvervsminister tænkt sig at lede sit resort med ’opfordringer’? Og har han tænkt sig at følge denne strategi op med at blive tøsefornærmet, hvis ’opfordringerne’ ikke bliver fulgt? Eller hvis virksomheder bare gætter forkert med hensyn til, hvad ministeren måske mener?

Landets zoologiske haver fik at vide fra politimyndigheden, at de kunne genåbne. Hvilket de satte himmel og hav i bevægelse for at berede sig på. Hvorefter de af Simon Kollerup og kompagni fik at vide, at det alligevel var en skidt idé. Hvilket så lydigt og med bøjet hoved blev fulgt.

Det er ikke let at være et liberalt erhverv i et land, der regeres med forsøg på udskamning, hvis ikke man er i telepatisk forbindelse med fornemmelserne hos nationens erhvervsminister.

Simon Kollerup er såmænd udmærket klar over dette. Han opfører sig, som han gør, fordi virksomhederne på denne måde gøres ansvarlige for deres egne tab. Dermed skal de ikke kompenseres. Men er erhvervsministeren venlig at forklare, hvad forskellen er på byggemarkeder og IKEA?

Er regeringen venlig at sige, hvad der gælder, og hvad der ikke gælder? Det er jo ikke IKEA, der er problemet.