Friheden flyver

DET GÅR TILBAGE med frihedsrettighederne i Danmark. Det hævder en ny rapport fra tænketanken Justitia. Og vi ved sådan set alle, at det er sandt

Det danske folk er et frit folk. Og det skal forblive et frit folk. Foto: Shutterstock
Det danske folk er et frit folk. Og det skal forblive et frit folk. Foto: Shutterstock

RAPPORTEN opgør en række forringelser af borgernes forhold. Det være sig retten til at leve privat. Det vil sige uden overvågning og kontrol. Retten til at forsamles og ytre sig højt og frit. Lad os her bare nævne: retten til at bære et tibetansk flag.

Eller hvad med retten til at gå klædt, som man vil? Her nævner rapporten et nyt, specifikt forbud fra 2018.

’MASKERINGSFORBUDDET er i virkeligheden meget sigende for den udvikling, der sker. Man vedtager noget, som der for bare fem-ti år siden var et massivt flertal imod. Det er en god vejrhane for, hvad man er villig til at lovgive om i dag i modsætning til tidligere’, siger Justitias direktør, Jacob Mchangama, til Berlingske.

DET BEGRÆNSER tillige ytringsfriheden, hvis institutioner indfører regler, der skal sikre, at bestemte persongrupper ikke krænkes. Et aktuelt eksempel er retningslinjer for håndtering af mulig krænkende adfærd på Københavns Universitet.

Professorer er bekymrede for den akademiske frihed og ytringsfriheden, såfremt alle kan erklære sig krænkede. Eksempelvis er en professor på universitetet blevet undersøgt for krænkende adfærd for sin brug af ordet ’neger’ – uanset ordets relevans i undervisningen.

RAPPORTEN fra Justitia nævner også zoneforbud mod tiggeri. Samt forslag om strafskærpede zoner i landets ghettoer med regeringens ghettoplan.

’Ghettopakken rokker ved spørgsmålet om lighed for loven. Det er helt legitimt for politikerne at have fokus på det her, men spørgsmålet er, om man kan gøre det på måder, der er mindre indgribende, så vi ikke underminerer vores flotte position i toppen internationalt’, siger direktør Mchangama.

OG DET ER alt sammen sandt. Det er bekymrende. Det er værd at anråbe. Og det er udansk, om man vil. Det danske folk er et frit folk. Og det skal forblive et frit folk.

Hvis målet er at værne om et frit folk i et frit samfund, hvorfor så vedtage regler, retningslinjer og love, der indskrænker friheden?