Fy fy, skamme

MED UDGANGSPUNKT i Panama-papirerne holder skatteminister Karsten Lauritzen i dag stor offentlig høring på Christiansborg.

Her vil pegefingeren blive løftet mod de banker og advokater, der står bi med råd og dåd til virksomheder og velhavende privatpersoner med ondt i skatten.

Fy fy, skamme, vil det lyde fra ministeren.

I GÅR BARSLEDE EU-kommissionen langt om længe med udspil mod skattesvindel. Et centralt element er, at store virksomheder i EU via åbne skattelister skal tvinges til at offentliggøre indtjening og skattebetaling.

Forslaget er sympatisk. Problemet er bare, at flere af de 28 medlemslande stritter imod. Hvis ikke alle virksomheder stilles ens, kan det være lige meget. For så vil det være konkurrenceforvridende og anspore til nye smuthuller.

ET ANDET FORSLAG går på, at der udarbejdes en central liste over skattely-lande, der ikke vil udveksle oplysninger med myndighederne i EU-landene. Meningen er så, at politikerne skal tale dunder til deres kolleger fra svindelstaterne, hver gang de mødes.

Det skal fedt hjælpe. Et nok så virksomt middel ville være økonomiske sanktioner, men heller ikke her kan der opnås enighed i EU.

DERFOR ER DER stor risiko for, at det hele ender som ved tidligere skattely-afsløringer: Stor ståhej, voldsom fordømmelse og megen snak. Og derefter business as usual.

Herhjemme har Enhedslisten foreslået at lovgive mod de banker og advokater, som tjener penge på at rådgive om lyssky skatteunddragelse. Men sådanne love har vi allerede, forsikrer skatteministeren.

Problemet er bare, at de kun yderst sjældent – om nogen sinde – bliver taget i brug.

ALLE ER ENIGE om, at den mest effektive måde at bekæmpe skattesvindel på er globalt samarbejde myndighederne imellem. Men det er naivt at tro, at det kan lade sig gøre i praksis.

I EU kunne man hjælpe på vej ved at fokusere på den betydning, som lilleputstaten Luxembourg – kommissionsformand og skattespekulant Jean-Claude Junckers hjemland – har for den legale og illegale milliardstrøm til skattely-landene.

OG NORDEA kunne yde sit bidrag ved omsider at besvare spørgsmålet: Hvad laver bankens 400 ansatte på filialkontoret i Luxembourg?

182 kommentarer
Vis kommentarer