Genopstandelsen er aflyst

Med Isabella Arendt og Jens Rohde mister Kristendemokraterne to livsvigtige profiler. Foto: Emil Agerskov
Med Isabella Arendt og Jens Rohde mister Kristendemokraterne to livsvigtige profiler. Foto: Emil Agerskov
Følg Lederen
EKSTRA BLADET MENER

KRISTENDEMOKRATERNE ligner efterhånden en abort. Kasseret af de eneste, der kunne give partiet liv.

I går meddelte Isabella Arendt, at hun stopper som formand med øjeblikkelig virkning. På grund af ’et højt konfliktniveau’ internt har hun mistet arbejdsglæden.

DET ER FÅ UGER siden, at partiets eneste folketingsmedlem, Jens Rohde, sagde, at han ikke stiller op til næste valg. Samme besked gav stemmeslugeren Kristian Andersen i januar.

Organisatorisk næstformand Niels Chresten Andersen siger til Kristeligt Dagblad, at han har været imponeret over, i hvor lang tid Arendt har ’kunnet udholde den behandling, hun har fået’.

KLØFTERNE virker dybe. Det er spørgsmålet om fri abort et eksempel på. I sin tid blev Kristendemokraterne stiftet i protest mod liberaliseringen af abortlovgivningen. I dag er det blevet akilleshælen. Opblusningen af debatten har endnu en gang vist, at partiet – og Isabella Arendt – har mere end svært ved at navigere i minefeltet.

Uden om partitoppen stillede Jens Rohde i starten af maj et beslutningsforslag om, ’at kvinders ret til abort gøres til en ukrænkelig internationalt anerkendt rettighed’. Det endte i et offentligt skænderi, hvor han beskyldte sin forkvinde for ikke at gå ind for fri abort, selvom det fremgår af partiets 2030-plan, at partiet ikke vil ’begrænse kvindens ret hertil’.

PÅ DEN ANDEN fløj står de arge abortmodstandere. I sidste uge konstaterede Arendt i Politiken, at partiet ’spænder bredt’:

– Vi spænder fra Jens Rohde, som siger, det skal være en menneskeret og en universel rettighed – og altså ikke en sundhedspolitik eller en juridisk ret, hvad vi jo som parti mener, det skal – til dem som Jens Christian (Olesen, red.), som går ud og sammenligner med mord.

ISABELLA Arendt afviser, at abortdebatten har slidt hende op. Alligevel kaster hun håndklædet i ringen. Tre år efter at hun ved folketingsvalget i 2019 stormede ind på den politiske scene, da den daværende formand blev sygemeldt. Hun blev udråbt som ’vikaren fra himlen’ og udset til at være partiets frelser.

Genopstandelsen er nu endegyldigt aflyst. Partiet har fået dødsstødet – i hvert fald på landsplan. Det vil til gengæld være en gave til blå blok. Uden Kristendemokraterne er der mindre stemmespild. Og guderne skal vide, at blokken har brug for krydserne.

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
136 kommentarer
Vis kommentarer

Mere fra Ekstra Bladet+

'Tøsedrengen'

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind