Gidselstaget

Foto: Mads Claus Rasmussen /Ritzau Scanpix
Foto: Mads Claus Rasmussen /Ritzau Scanpix

Lærerne har taget landet som gidsel. Og lærerne har tilmed fået resten af de offentligt ansatte til at holde vagt ved åstedet.
Med de oplysninger, der er sivet ud fra de tilsyneladende uendelige overenskomstforhandlinger, er det vanskeligt at se anderledes på det.

Efter 19 timers tovtrækkeri i Forligsinstitutionen i tirsdags så forligsmanden sig tvunget til at udsætte forhandlingerne.
Ifølge oplysninger fra flere medier skyldtes det, at lærerne forlanger deres arbejdstid opgjort kvartalsvis i stedet for en gang om året. Og da fagbevægelsen har indgået en musketer-ed, er kravet følgelig alle offentligt ansattes. Hvilket forekommer absurd.

Hvor meget sympati man end kan have for – ikke mindst særligt dedikerede – læreres ønske om at råde over egen tid og forberedelse, har vi alle til gode at høre lærernes formand, Anders Bondo Christensen, godtgøre, hvorfor alt i OK 18 skal bindes op på lige præcis dette.

Ligesom vi alle venter spændt på at få forklaret fra andre fagforbunds forhandlingsledere, eksempelvis FOA’s Dennis Kristensen, hvorfor han står skildvagt om den fortælling, at lærere har ringe arbejdsvilkår og er underlagt urimelig kontrol. Al logik tilsiger vel, at Kristensens egne sosu-assistenter burde stå forrest i køen til en kompensation på lige netop dette område.

Det er muligt, at omkvædet ’en for alle og alle for en’ imod stat, regioner og kommune har gjort gavn. Eksempelvis på løn. Det forlyder, at fagbevægelsens offentligt ansatte medlemmer er blevet tilbudt en lønstigning på otte procent over de kommende år. Efter at have krævet 8,2 procent.
Ingen kan selvfølgelig sige, om det skyldes, at musketer-eden har afvæbnet arbejdsgiverens mod, udholdenhed og våben.

Men eden betyder helt åbenbart, at Danmark kan ende i en omfattende arbejdskonflikt, hvis omdrejningspunkt er, hvorvidt lærernes arbejdstid opgøres på den ene eller den anden måde. Endda oven i det faktum, at de fleste kommuner og skoleledere ret beset kan finde ud af dette i ren mindelighed i forvejen. Loven indeholder allerede mulighed for lokalaftaler.

Set udefra er det vanskeligt at forstå, hvorfor resten af Danmark skal finde sig i ovenstående.
Lige som det efterhånden er uforklarligt, hvorfor lærerne tror, Anders Bondo Christensen kan få konfliktramte danskere til at sympatisere med sig i stedet for at finde lærerne lige lovlig trættende.

kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen