Giv danskerne en gave, Margrethe: Sæt dig selv på valg

TILLYKKE: I DAG kulminerer fejringen af dronning Margrethe. Vi vil ganske enkelt nå helt nye højder på de skatteyderbetalte tv-kanaler, hvilket ikke siger så lidt, efter at DR og TV2 i ugevis har tæppebombet nationen med hyldest-programmer i anledning af regentens 75-års fødselsdag.

INGEN TVIVL om, at danskerne elsker deres dronning, men det, vi oplever i disse dage, tenderer kollektivt vanvid.

FOR DET, VI fejrer, er i sin substans noget, vi i alle andre sammenhænge tager afstand fra. Kongehusets position er baseret på privilegier, der blev opfundet på enevældens tid. Så når vi hylder Margrethe, hylder vi ikke demokrati og lige vilkår, men at man er hævet over loven og har privilegier, der går i arv fra generation til generation.

DET ER GANSKE enkelt uforståeligt, hvorfor man i et moderne samfund hvert år er parat til at betale mere end 400 millioner kroner til en familie, der oprindelig blev hentet op fra Tyskland og gjort til kongelige i Danmark.

JEG HAR INTET imod Margrethe. Jeg synes faktisk, hun passer sit job ganske godt. Hun er snobbet, javel, og vil ikke tituleres med ’du’, som en ung Berlingske-journalist kom for skade. Men hun er jo også en ældre dame, der har fået lov til at leve på en guldrandet overførselsindkomst hele sit liv, omgivet af tjenende ånder og spytslikkende hangarounds, der vil gøre alt for at gnubbe sig op ad de kongelige for at vise omverdenen, hvor betydningsfulde de selv er.

DET ER IKKE kongefamilien, men den demokratisk valgte magt i Danmark, der er det egentlige problem. De folkevalgte kunne føre kongehuset op til nutiden og begrænse privilegierne, men forsøger i stedet at opfinde alverdens argumenter for, at kongehuset er vigtigt.

ET AF DE argumenter, vi hører igen og igen, er, at kongehuset er godt for eksporten. Det lysende eksempel påstås at være Mary. Siden hun blev dansk prinsesse, er vores eksport til Australien fordoblet. Men det samme er sket for Norge og Sverige. Og andre lande, der ikke har en australsk prinsesse, har tredoblet eksporten til Australien.

DET HEDDER sig også, at en præsident vil være lige så dyr i drift som kongehuset. Men sjovt nok koster det danske kongehus 26 gange så meget som den irske præsident – måske fordi den irske præsident ikke skal afholde millionudgifter til sine børns ekskoner og besynderlige onkler og tanter.

MARGRETHE HAR i 75 år nydt godt af skatteydernes milde gaver, så herfra skal lyde en opfordring til, at Margrethe i anledning af sin fødselsdag giver demokratiet en gave. Hun kunne jo foreslå, at hun selv blev sat på valg.

FOR MIG er det ligegyldigt, om statsoverhovedet kaldes præsident eller konge, så lad os da bare beholde de kongelige titler.

OG MARGRETHE løber ingen risiko for at miste jobbet. 80 pct. siges at støtte hende, men vi får fjernet en konstruktion, som ikke er et moderne demokrati værdigt, og Margrethe selv får et forrygende eftermæle som verdens første demokratisk valgte dronning.

DET ER EN ren win-win. Tillykke med fødselsdagen.

132 kommentarer
Vis kommentarer