Giv os det valg

STATSMINISTEREN bør gå på talerstolen ved Folketingets åbning i dag og udskrive valg.

VLAK-regeringen er færdig. Der er ikke flere planer. Ja, vi må endog konkludere, at de planer, statsminister Lars Løkke Rasmussen havde, da han genvandt sin post i 2015, ikke er blevet gennemført.

DE FLESTE har sikkert glemt, at Lars Løkke for nogle sæsoner siden satte sin 2025-plan i scene som præsidentens tale til nationen fra Marienborg. Planen floppede. Siden har Lars Løkke Rasmussen – hvilket ofte er blevet fremhævet på denne plads – været statsminister for enhver pris.

SENEST HAR han forsøgt at iscenesætte sig selv som velfærds-Lars i store annoncer. Med en påstand om, at han og Venstre har tilført velfærdsområdet og særligt sundhedsvæsnet 75 milliarder kroner siden 2001.

Her er der imidlertid tale om en manipulation. Lars Løkke har rent faktisk skåret i velfærden. Hans to forgængere i Statsministeriet, Fogh og Thorning, står derimod for de øgede bevillinger.

LARS LØKKE vil derfor formentlig stille sig op med en finanslov, der skal kaste milde gaver af sig. Ikke for samfundets skyld som sådan. Men for at tilfredsstille Dansk Folkeparti og regeringspartnerne. Og for dermed at dække over, at Løkke ikke har noget projekt tilbage ud over bevarelsen af sig selv.

Det bemærkelsesværdige er således, at afgørelsen om, hvornår vi får valg, ikke beror på, hvad der er bedst for Danmark, men hvad der er bedst for Løkke. Ligesom hans virke som leder af både regeringen og partiet alt for længe har været det.

INTET I FORTÆLLINGEN om statsministerens habitus eller mangel på samme er forandret. Sagerne og deres konkreter er de samme. Hvorfor alle målinger også siger, at for at lyse bare det mindste op skal Lars Løkkes troværdighed måles op mod brugtvognsforhandlere.

Landets statsministerpost er ikke et skånejob. Vi kan ikke have, at lederposten her i landet reduceres til en politisk pendant til en arbejdsprøvning. Uden at sætte procent på Lars Løkke Rasmussens politiske ’arbejdsevne’, som det hedder i den slags prøvninger, så er den utvivlsomt også for lav.

Danskerne fortjener muligheden for at sige til eller fra. Lad os få et folketingsvalg.