Giv Ryanair fingeren

DOMMERNE i Arbejdsretten er gået i tænkeboks for at afgøre, om fagbevægelsen lovligt kan føre konflikt mod Ryanair, hvis det irske lavprisflyselskab fortsat nægter at indgå dansk overenskomst.

Vi synes ikke, der er meget at tænke over.

HVIS RYANAIR VIL operere fra sin base i Københavns Lufthavn, må selskabet aflønne sine medarbejdere her efter danske løn- og ansættelsesvilkår. Og hvis det ikke sker, kan fagbevægelsen indlede konflikt, herunder blokade, af virksomheden.

Sådan er reglerne. Det kaldes den danske model.

RYANAIR ER KENDT for at fiske i rørte vande og systematisk underkende gængse overenskomster i de lande, lavprisselskabet vil tjene penge i.

Selskabet praler da også i sit seneste regnskab af at have de laveste omkostninger til personale sammenlignet med konkurrenterne.

Det bruger seks euro pr. passager mod f.eks. Norwegians 15 euro.

I Danmark har Ryanair totalt nægtet at forhandle med fagbevægelsen.

– VI FORETRÆKKER at forhandle overenskomst på vores egen måde, lyder det fra selskabet, som hævder, at det har fået lignende sager rundt om i Europa afvist med baggrund i, at de skal behandles ved en irsk domstol. Og i Irland har man højesterets ord for, at Ryanair-modellen er lovlig.

Ryanair er berygtet for sin benhårde personalepolitik. Under sagen har det været fremme, at stewardesser tjener ned til 10.000 kr. om måneden.

DET ER NOK DERFOR, at de ansatte skal skrive under på, at de ikke må oplyse andre om, hvad de tjener!

En tidligere pilot kunne fortælle Arbejdsretten, at han blev tvunget til at stoppe på grund af pressede arbejdstider.

Ofte fik piloterne at vide om fredagen, hvor i Europa de skulle møde ind tidligt mandag morgen. Det medførte, at man skulle rejse allerede søndag eftermiddag, uden at man blev kompenseret for den tid.

LAVPRISSELSKABET er luftens fribytter. Hvis det får opbakning i Arbejdsretten, vil det få alvorlige konsekvenser for hele det danske arbejdsmarked.

Derfor til dommerne: Giv Ryanair fingeren.

79 kommentarer
Vis kommentarer