Græske tilstande

IKKE EN DAG uden nye afsløringer af slendrian – eller uduelighed – hos Skat.

Vi nærmer os græske tilstande. Heller ikke i Danmark synes myndighederne gearet til at påligne korrekte ejendomsskatter, inddrive skattegæld eller fange skattesnydere i skattely.

VI HAR ET SYSTEM, hvor man må spørge: Gad vide, om det overhovedet på noget tidspunkt har fungeret.

Gang på gang tager medierne Skat med bukserne nede om hælene – og når andet nu ikke kan være, falder der modvilligt en undskyldning.

Og skatteministeren? Han stiller sig tilfreds med undskyldningen og lader så ellers tingene sejle videre.

SIDEN 2007 HAR Skatteministeriet vidst, at der var for mange fejl i Skats ejendomsvurderinger, som bruges til at opkræve grundskyld og ejendomsværdiskat. Men skiftende regeringer har fem gange afvist forslag om et mere sikkert system af frygt for at miste skatteindtægter.

Nyeste groteske eksempel fremdrog Politiken i går: Værdien af nogle ganske små strandhuse i Helsingør var blevet forhøjet med 500 procent, hvilket betød, at grundskylden var femdoblet, selv om den kun må stige med syv procent om året.

FORELAGT SAGEN erkendte Skat, at der var sket en fejl – og sagde undskyld. Og skatteminister Benny Engelbrecht (S) meddelte, at så var han tilfreds.

Også på andre områder er Skat med rette kommet i kritisk søgelys. Det var f.eks. en ’forglemmelse’, at myndighederne i to omgange undlod at rekvirere en liste over danskere i skattely i Schweiz, der var omtalt i en lang række europæiske medier.

Og det var en ’systemfejl’, der gjorde, at Skat for nylig måtte afskrive 2,2 milliarder kr. af det beløb, som borgerne skylder statskassen.

ANSVARET FOR disse fadæser – og en lang række andre – ligger hos skatteministre fra V, SF og S, hvilket måske er forklaringen på, at hverken rød eller blå blok er synderlig interesseret i at få det nøjere placeret.

Situationen skriger efter handling. Og en skatteminister der er barsk nok til at afvikle Skat som en stat i staten.

Benny Engelbrecht har som flere af sine forgængere bevist, at han ikke magter opgaven.

154 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere