Gratisten

Grundlægger af Facebook, Mark Zuckerberg, og hans folk har i årevis været klar over, at deres algoritmer fremmer hadefuldt indhold. Foto: Erin Scott/Ritzau Scanpix
Grundlægger af Facebook, Mark Zuckerberg, og hans folk har i årevis været klar over, at deres algoritmer fremmer hadefuldt indhold. Foto: Erin Scott/Ritzau Scanpix
Følg Leder

Det er dyrt for et medie at tjekke og forhindre løgne. Og man skal også betale skat. Og betale medarbejdere, der tager sig af læserbreve og kritik. Samt ikke mindst give løn til folk, der producerer alt indholdet.

Medmindre man er Facebook. Så behøver man åbenbart ikke rigtig nogen af delene.

Danmarks nye kulturminister, Ane Halsboe-Jørgensen, vil gerne gøre noget ved Facebook. Som hun skriver i en kronik i Jyllands-Posten, skal techgiganterne, ikke mindst Facebook, stå til ansvar:

’Hvordan vi kan have sociale medier, der ikke ødelægger vores unges mentale sundhed og ikke nedbryder vores fælles samtale og i sidste ende demokrati’?

Det kan man kun ved at tvinge Facebook, Instagram, Twitter og andre til det, er svaret.

For Facebook er offentlighedens krav om, at der tages ansvar, mest af alt en utidig forstyrrelse af indtjeningsevnen. Grundlægger Mark Zuckerberg og hans folk har i årevis været klar over, at deres algoritmer fremmer hadefuldt indhold, og at Instagram – som ejes af Facebook - skader børn og unges selvværd. Hvilket den tidligere Facebook-medarbejder Frances Haugen for nylig afslørede i en høring i USA’s kongres. På intet tidspunkt har Facebook valgt at skrue ned for gevinsten og op for redeligheden.

I mange år nægtede Facebook tillige, at der var et problem med fake news. Zuckerberg hævdede først, at Facebook slet ikke var et medie. Derpå påstod han, at problemet kunne fikses med noget programmering. Endelig lød meldingen, at Facebook gerne ser, at brugerne, altså kunderne i butikken, gør noget ved problemet. Som før noteret på denne plads svarer det til, at køberne af nye biler bliver opfordret til selv at installere en airbag, da produktet kan medføre ulykker. Nu aner Facebook, at både EU og USA vil sætte ind. Og fint, hvis kulturministeren på Danmarks vegne agter at gå ved siden af som musen ved siden af elefanten og sige: ’Sikke vi gungrer’!

Facebook har som svar forsøgt at skrue op for charmen. Man vil tage navneforandring. Blive et helt nyt og fysisk interaktivt fremtidsmedie. Og man vil ansætte 10.000 flere folk i Europa.

Det er muligt. Det kan også være en løgn fra den store gratist. Det er under alle omstændigheder lige meget. Forholdet skal vendes. Det er på tide, Facebook føjer os, lever efter vores regler, og ikke omvendt.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Vi indfører et nyt univers

SCORER

JACKPOT