Håret i suppen

ET KOR af kritikere meldte sig fredag, og man blev faktisk lidt træt til sidst ... selv om de selvfølgelig passer deres arbejde: at våge over retssamfundet.

VI SKAL forstå fra diverse jurister, professorer og terroreksperter, at regeringens påtænkte generelle forbud mod at rejse til Syrien – eller andre områder, hvor terrorgrupper er en del af en væbnet konflikt – er fyldt med fejl og mangler.

LOVFORSLAGETS formål er naturligvis at få sat en prop i den dødsensfarlige strøm af radikaliserede unge, der drager til Syrien og Irak for at kæmpe med IS – og som derefter vender hjem som potentielle terrorister og tikkende bomber. Hjemvendte IS-krigere står på førstepladsen over terrortrusler mod Danmark.

KRITIKKEN går på, at det nye forbud ikke er ’specielt forfinet’, som det udtrykkes, og ikke vil afskrække disse fanatiske typer.

ER man klar til at tage kugler for IS, holder udsigten til seks år i et dansk fængsel næppe én vågen, er påstanden.

DET rammer også de forkerte, lyder kritikken. F.eks. dem, der gerne vil i krig mod IS. Det er synd for disse (meget få) mennesker, at de ikke kan udleve deres kampiver.

MAN har lyst til at sige: Og hvad så?

ER det ikke en besynderlig jagt på håret i suppen, hvor diverse eksperter mere vil demonstrere, at de altid ved bedst? Fremfor at forholde sig til realiteterne. Journalister, læger og nødhjælp kan stadig rejse ind. Ligesom enkeltpersoner med et særligt ærinde.

DET SVIMLENDE alternativ vejer i hvert fald tungt. Heldigvis også for et bredt flertal på Christiansborg, med V, S og DF.

I VIRKELIGHEDEN viser en nærlæsning af kritikken, at det meste er noget, de tror uden at vide. F.eks. argumentet om at de fanatiske krigere er ligeglade med, om de frit kan rejse hjem til Danmark igen.

MAN VED bare, at Danmark lige nu er det europæiske land, hvortil flest krigere vender hjem igen. Og med den nye lov kan man straffe dem blot for at være rejst ud. Man behøver ikke bevise, at de rent faktisk har ladet sig hverve og været i krig, hvad der har været nærmest pløkumuligt.

MAN ved også, at terror-attentaterne i Danmark, Paris og Bruxelles har fulgt det nye mønster – at det er i forvejen kriminelle unge, der rejser ud efter en radikalisering. Ofte i forvejen hårdkogte bandemedlemmer. Så de er ekstremt voldsparate, når de vender hjem.

NETOP fredag blev alle mindet om, at dét her er virkelighed og ikke noget, der måske foregår langt fra os:

FEM påståede syrienkrigere blev fængslet efter lukkede grundlovsforhør. Politiet har formentlig deres data fra den IS-læk, der kom for nylig, med 25.000 navne på krigere fra hele Europa. Ellers kan de være svære at finde.

326 kommentarer
Vis kommentarer