Halløj i skatten

SÅ ER den gal med Skat igen-igen-igen.

EN HURTIG opsummering:

Rigsrevisionen har afsløret, at der er fejl i tre ud af fire ejendomsvurderinger. 75 pct. betaler altså enten for meget eller for lidt i ejendomsskat.

En meningsmåling har vist, at hver fjerde boligejer er indstillet på at klage over Skats vurderinger. Det svarer til over 400.000 boligejere.

NÅR SYSTEMET tydeligvis har spillet totalt fallit, og når folk af samme grund har den dybeste mistillid til tallene i vurderingsskemaerne, turde løsningen ligge lige for:

SKROT DET gamle vurderingssystem helt og aldeles. Kyl det ad helvede til. Tag en konstruktiv, politisk diskussion om hele boligskatten og lav et nyt gennemsigtigt system. Det lyder som en fornuftig og logisk løsning, ikke sandt?

MEN SÅDAN tænker apparatjikkerne hos skattemyndighederne ikke. De bevæger sig i helt andre systembevarende baner: Hvis de nævenyttige boligejere ikke bare hoster op med den samlede boligskat, der pt. udgør ca. 40 mia. kr., så skal de afskæres fra at kunne klage.

SÅ I disse dage sidder skattefolk og sveder over, hvordan det nemmest kan gøres mest besværligt for kritiske boligejere at gøre indsigelse.

ØVELSEN er svær. For Justitsministeriet slår over for Politiken fast, at også danske boligejere har ret til at klage over ejendomsvurderingerne. Det fremgår af Den Europæiske Menneskeretskonvention.

DENNE menneskeret er tydeligvis kommet bag på juristerne i skattesystemet.

NOGET skal ske. For skatteminister Karsten Lauritzen (V) og hans embedsfolk ved, at de nye vurderinger i 2019 vil medføre en tsunami af klager, som vil køre systemet i sænk.

MEN I STEDET for at gå efter at udhule boligskatte-ydernes rettigheder endnu mere, burde ministeren retænke hele ejendomsskatten.

DET KRÆVER mod, så det vil ikke ske med den nuværende regering.

DET BURDE nogen klage over.

72 kommentarer
Vis kommentarer