Halvråddent flagskib

 

Svigter kræft og sukkersyge: Den fik på alle violiner, da Nick Hækkerup (A) blev sundhedsminister sidste år:

’For mig som socialdemokrat er det komplet uforståeligt, at vi har accepteret og indrettet et samfund, hvor den ulighed består’. Og det er ’uforståeligt for mig som menneske’, udtalte han med patos om den notoriske klasseforskel i danskernes sundhed og sygdomme. Fremover skulle de svageste, der fylder statistikkerne indenfor kræft og sukkersyge, virkelig have et løft. Lighed skulle være flagskibet i regeringens sundhedspolitik.

Nu har Nick Hækkerups ministerium så alligevel sørget for, at behandlingen af analkræft har fået så tilpas lang tidsfrist, at fristen kan overholdes. Det fremgår af en aktindsigt, som Ekstra Bladet beskriver i dag. Kræftens Bekæmpelse er voldsomt forarget.

Hækkerup mailer, at det kender han intet til. Så hverken som menneske, minister eller socialdemokrat er det pludselig hans bord alligevel.

Sundhedsstyrelsen anbefalede først en tidsfrist på ti dage. Den endte på det dobbelte fra nytår, fordi løftet er bestemt af ressourcer og praktiske forhold. Ikke hvad der er bedst for patienten, fremgår det.

Og når det gælder diabetes, så er en anden minister Manu Sareen, (R), som Ekstra Bladet beskrev søndag, i gang med at ’standardisere’ hjælpen til landets 320.000 diabetikere. Det gælder bl.a. de nåle og måleapparater, de bruger. Umiddelbart lyder det effektivt. Men det vil forstærke uligheden, forudser Diabetesforeningen.

Siden regeringen kom til, har den haft travlt med at bryste sig af, at den kunne skabe et bedre og mere lige sundhedssystem end den borgerlige regering. Også helst uden om de privathospitaler, som Lars Løkke fik løbet i gang.

Det gør det i hvert fald lettere nu at file på diverse frister til behandling. Patienterne har ikke andre muligheder.

0 kommentarer
Vis kommentarer