Annonce:
Annonce:

Ham Gud smides ud

Annonce:
Følg Lederen
EKSTRA BLADET MENER

I MORGEN afskaffes blasfemiparagraffen i Danmark. Hvilket er på tide.

Lighed for loven bør alle gå ind for. Blasfemiparagraffen er det modsatte. Den er en særlig beskyttelse af religiøse følelser. Gudstroende af enhver art kan værne sin eller sin ’gruppes’ livsanskuelse med paragraffen. Men ikke-troende kan frit hånes for deres.

Det er forskelsbehandling.

DET MEST væsentlige er dog, at ytringsfriheden til enhver tid bør stå over lige præcis religiøse følelser. Danmark ville være virkelig småt begavet, hvis vi efter ti års kamp for retten til at håne, spotte og latterliggøre profeten Muhammed ikke lod denne stræben og ytringsfrihedskamp afspejle i vor lovgivning.

Annonce:

EFTER OMAR El-Husseins angreb og drab ved Krudttønden og Københavns synagoge var ingen forhåbentlig i tvivl om, at islamisters krænkelseshævd også her i landet er grænseløs og derfor ikke bør have et eneste støttende bogstav i vores lovgivning. Hvad enten bogstavet blot er symbolsk eller ej.

Og det samme gør sig naturligvis gældende med fredelige, religiøse mennesker og grupper. Præsten i den lokale folkekirke har såmænd ret til at føle sig selv, sin religion og sit guds hus krænket inden for kirkens matrikel og smide gudsbespottere på porten efter behag. Men han har ingen særlig krænkelseshævd uden for kirkelågen.

DENNE TILGANG forstærkes ved at nedlægge blasfemiparagraffen. Hvis religiøse hævder deres dogmer uden for deres egne hellige steder, er det ikke andres respekt, men andres underkastelse, de kræver. Det er uforeneligt med et frit, liberalt demokrati, og det udgjorde kernen i kampen om Muhammed-tegningerne.

Annonce:

Blasfemiparagraffen lyder som følger: ’Den, der offentlig driver spot med eller forhåner noget her i landet lovligt bestående religionssamfunds troslærdomme eller gudsdyrkelse, straffes med bøde eller fængsel indtil 4 måneder’.

PARAGRAFFEN er fra 1930. Den seneste af i alt tre domme siden faldt i 1971, hvor Danmarks Radio blev frikendt for på tv at have ladet sangerinden Trille synge: ’Ham Gud, han er eddermame svær at få smidt ud’. I næste uge står en 42-årig nordjysk mand tiltalt efter blasfemiparagraffen for i december 2015 at have offentliggjort en video på Facebook, hvor Koranen brændes af.

Til både krænkede samt bogafbrænderen er der kun at sige: Hverken agt for Gud eller det modsatte bor i bøger og bør heller ikke bo i loven. Her hører kun friheden til at forholde sig til ’ham Gud’, nøjagtig som man lyster, hjemme.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
0 kommentarer
Vis kommentarer

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Deres løgne skyldes had eller kærlighed til Messerschmidt
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: