Han lammer Sverige

Ingen vil røre Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson med en ildtang, og det kan ende i et nyt valg i Sverige. Foto: AP
Ingen vil røre Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson med en ildtang, og det kan ende i et nyt valg i Sverige. Foto: AP

BELGIEN VAR engang uden regering i halvandet år, og det fik da ikke landet til at gå til grunde. Snarere tværtimod.

NU ER DET to måneder siden, Sverige afholdt valg, og stadig er det ikke lykkedes at stable en ny regering på benene.

VALGRESULTATET efterlod svenskerne med tre blokke, og ingen af dem har majoritet. Socialdemokraternas fungerende statsminister, Stefan Löfven, har senest måtte opgive at skrue en regering sammen.

FØR HAM var det Moderaternas leder, Ulf Kristersson, der forsøgte at danne regering, men heller ikke han formåede at samle de 175 mandater, der vil udgøre et flertal i Riksdagen.

DET GRUNDLÆGGENDE problem i Sverige er, at ingen på den rød-grønne fløj eller på den borgerlige fløj vil samarbejde med valgets store vinder, det indvandrerkritiske Sverigedemokraterna, som ved valget fik 17,5 procent stemmerne og dermed 62 mandater i Riksdagen.

HVERKEN LÖFVEN eller Ulf Kristersson har i deres sonderinger henvendt sig til Sverigedemokraternas leder, Jimmie Åkesson. De vil overhovedet ikke have noget med ham at gøre, selvom han ellers har budt sig til ved at proklamere nultolerance over for racisme.

DEN SVENSKE ’talman’ har nu besluttet at Riksdagen skal stemme om, hvorvidt Moderaternas Ulf Kristersson skal være ny statsminister.

LØSNINGEN kan således blive, at Ulf Kristersson, danner regering, alene fordi Sverigedemokraterna undlader at stemme imod ham i håb om, at Kristersson måske en dag alligevel vil nedlade sig til at tale med Jimmie Åkesson.

LYKKES DET ikke efter fire afstemninger at finde en statsminister, som et flertal kan acceptere, skal svenskerne til nyvalg.

DET KAN meget vel blive udgangen på det hele. Medmindre de gamle partier besinder sig og accepterer, at omkring en femtedel af vælgerne har stemt på Sverigedemokraterna.

DET ER svært at forstå, at Sverige ikke har lært af nabolandene, hvor protestpartier og indvandrerkritiske partier er blevet inddraget og prøvet af. I Sverige har Stefans Löfvens regering i øvrigt selv indført en række stramninger, som imødekommer Jimmie Åkessons ønsker. Alligevel er porten hermetisk lukket.