HANDLING BAG ORD

 

DET ER SÅ SMÅT blevet hverdag efter weekendens frygtelige terror i København. Og tid til at søge svar på adskillige brændende spørgsmål.

For eksempel: Hvordan blev drabsmanden Omar El-Hussein så radikaliseret i og uden for fængslet, at han tilsyneladende i religiøst vanvid myrdede uskyldige civile og hungrede efter at komme til Syrien for at dræbe jøder sammen med Islamisk Stat?

OG HVORDAN LYKKEDES det Omar El-Hussein at holde sig under PET’s radar på trods af, at Kriminalforsorgen bedømte ham til at være en ud af 39 tikkende bomber, som færdes frit i samfundet?

Med sin kriminelle løbebane havde Omar El-Hussein vist, at han var voldspsykopat og dermed også et let offer for religiøse ekstremister. De har i fængslerne nærmest uhindret adgang til at påvirke deres medfanger – at sprede Jihad som f.eks. den berygtede Sam Mansour.

HER MÅ DER sættes ind. Men det er vigtigt at starte kampen mod radikalisering ude i samfundet. I hjemmet, i bebyggelsen, i skolen, i moskéen.

Myndighederne i Aarhus (politi og kommune) har udviklet en model, som har skabt opmærksomhed over alt i verden. Således er Aarhus-borgmesteren Jacob Bundsgaard efter invitation fra Det Hvide Hus i dag og i morgen i Washington for at deltage i en konference om anti-radikalisering. Og franske observatører er p.t. i Aarhus.

MODELLEN, der blev skabt i 2007, går kort sagt ud på at opsøge og intensivt bearbejde unge, som går med planer om at drage til Syrien. At arbejdet har givet pote, viser tallene med al tydelighed: I 2013 tog 31 af sted, men i 2014 kun én.

Aarhus-initiativet er udtryk for sund fornuft. Alternativet er at gøre ingenting og først gribe ind, når det er for sent.

MEN DET KAN selvfølgelig ikke stå alene. Efter Paris-massakren lovede regeringen at undersøge, om PET mangler ressourcer til en effektiv terror-bekæmpelse. Weekendens blodbad i København viser, at det haster med svaret.

De seneste døgn har manifesteret, at danskerne er parate til at værne om ytringsfriheden og demokratiet.

MEN SOM SAGT: Nu er der hverdag igen. Og så er det op til politikerne at sætte handling bag ord. Og gøre det på en sådan måde at det åbne demokrati bevares.

 

Citat:

Aarhus- initiativet er udtryk for sund fornuft

0 kommentarer
Vis kommentarer