Har EU overhovedet lært noget

31. JANUAR forlader briterne endelig EU.

En tiltrængt forløsning for alle parter. Og dermed om ikke et lykkeligt resultat af det britiske valg, så dog et nødvendigt.

ALLE HAR DE seneste tre år bakset indædt med, om det er godt eller skidt for briterne at forlade unionen. Lad os her nøjes med at konstatere, at tiden må vise, om det ender i patrioternes triumf eller afmagt, og derpå koncentrere os om, hvad der er vigtigst for os, der fortsat er EU-borgere:

Har brexit overhovedet lært Bruxelles noget? Er unionen blevet klogere?

Danmark og resten af EU bør minde sig selv om, hvad den egentlige historie om brexit går ud på.

I OVER 40 ÅR talte man om ’det demokratiske underskud i EU’. Men da ’det demokratiske underskud’ stemplede ind i Storbritannien, så unionens kontinental-plade rykkede sig, og væggene i ’Djøf-katedralen’ i Bruxelles gav sig, blev det ikke anerkendt som et sådan.

DEN POLITISKE EU-elite stod ikke bagefter og sagde til hinanden: ’Vi har fejlet. Fremover må vi sikre os at have befolkningerne med. Det er trods alt dem, vi er her for.’

Man gik ikke i gang med selvkritisk at vurdere, hvor stor en legitimitet man egentlig har i de enkelte medlemslande. Ej heller hvordan den over år kan tabes. 

MAN TALTE derimod om, at det var helt forkert at holde en folkeafstemning på denne måde. Hvilket kan oversættes til, at demokratiet er for vigtigt til at overlade til vælgerne.

Det er ret beset aldrig faldet eurokrater ind, at deres romance med Den Europæiske Union føles som et overgreb i modtagerenden. Som et kup, der har forgrebet sig på demokratiet og dermed råderetten over eget land.

BORGERE, der kræver deres land tilbage, bliver hele tiden læst og påskrevet, at de er naive, eller nationalister eller måske endda en del af en farlig højrebølge. Først forgriber man sig på borgerne, derpå kalder man dem for politisk uterlige.

På Ekstra Bladet går vi ind for et europæisk samarbejde. Men vi går ind for et EU, der indstiller unions-byggeriet, indtil man har befolkningerne med sig, og man dermed har afdraget tilstrækkeligt på ’det demokratiske underskud’ til, at vi går i plus på kontoen.

FOR BREXIT er en lære. Og den er det snarere på det tilbageblevne kontinent end på de bortsejlende britiske øer.

250 kommentarer
Vis kommentarer