Har tabt sutten

SF’S LEDER, Pia Olsen Dyhr, har proklameret, at hendes folkesocialistiske parti vil med i en evt. kommende socialdemokratisk ledet regering.

DEN SLAGS kontante udmeldinger afføder naturligt nok en hulens masse spørgsmål om hvordan, hvorfor og hvorledes.

MEN DET mest relevante spørgsmål at stille er: Har Pia Olsen Dyhr tabt sutten?

FORELØBIG kan vi notere, hvad SF-formanden direkte har sagt. Hun ville ifølge Politiken søndag støtte S-formand Msette Frederiksen som statsminister ’på den betingelse, at hun danner en regering bestående af flere partier fra hendes parlamentariske grundlag’. Citat slut.

OG SF-formanden stillede betingelsen, fordi – og vi citerer igen: ’En sådan regering bliver stærkere ved, at der indgår flere partier i den.’

SÅ BLEV vælgerne så kloge. Men ikke længe. Senere på dagen ville TV Avisen vide, om SF vil afskrive Mette Frederiksen som statsminister, hvis hun holder fast i en ren socialdemokratisk regering. Pia Olsen Dyhr svarede: ’Vi støtter Mette Frederiksen som statsminister.’

ELLER SAGT med andre ord: SF-formanden stod fast på sit ultimative krav i sådan ca. et halvt døgns tid.

MAN KAN kun undre sig over Pia Olsen Dyhr. Uden for Christiansborgs mure tolkes hendes stunt som bragesnak, der i hvert fald ikke gavner rød bloks overordnede plan om at fjerne statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

I FORVEJEN har de radikale med en række – indtil videre – firkantede krav sået splittelse i rød blok. Og så er der den alternative Uffe Elbæk, der i sin rablende trang til selvhævdelse har peget på sig selv som statsminister.

SOCIALDEMOKRATERNE har selvfølgelig reageret på SF-formandens skvalder med ophøjet ro. Partiet har nul planer om at dele ud af regeringsmagten.

DET SKAL SF i grunden være tilfreds med. Partiet var tæt på at blive knockoutet og måtte i respirator efter godt to år i SRSF-regeringen. Nok er partiet ved at rejse sig, men stadig ikke fit for fight.

DET ER formandens stunt i sig selv et bevis på. Så jo: Pia Olsen Dyhr har tabt sutten.

63 kommentarer
Vis kommentarer