Hemmelig ’hjælp’

Ryan Fahnøe Clement, 62 år, startede som tiårig med at arbejde hårdt. ’Kroppen er sgu træt’, konstaterer han – men han har aldrig hørt om muligheden for seniorførtidspension før nu. Foto: Anders Brohus
Ryan Fahnøe Clement, 62 år, startede som tiårig med at arbejde hårdt. ’Kroppen er sgu træt’, konstaterer han – men han har aldrig hørt om muligheden for seniorførtidspension før nu. Foto: Anders Brohus

HJÆLPEN TIL tusindvis af nedslidte mennesker er en dundrende fiasko. De knokler videre med smerter og på piller. Imens samler deres retmæssige hjælp støv, fordi ingen har fortalt dem, at der er noget, der hedder senior-førtidspension.

TUSINDVIS AF slagteriarbejdere og sosu’er med værkende rygge, arme og ben drømmer ellers om at trække stikket ud et par år før pensionsalderen. De orker ikke mere. Men det sker ikke.

ÅRSAGEN ER SÅ absurd og meningsløs, at man får lyst til at skrige og hamre hovedet i den nærmeste mur. 

DE ANER simpelthen ikke en kæft om retten til seniorførtidspension ... midt i deres livs hårdeste år! Og ingen ulejliger sig med at fortælle dem det. Nogle fordi de er skandaløst sløve i bærret, åbenbart. Andre fordi det ’ikke er deres bord’.

SOM DET FREMGIK af Ekstra Bladet i går, har en spørgeundersøgelse i LO afsløret den katastrofale uvidenhed blandt medlemmerne. De 60-64-årige, som følte sig nedslidte, blev spurgt, om de kendte til muligheden for senior-førtidspension. 77 pct. svarede nej.

HJÆLPEN STARTEDE ellers i 2014, netop for at komme disse mennesker i møde. Nu var det slut med at pine sig selv til sidste blodsdråbe på arbejdsmarkedet for dem, der startede i de tidlige teenageår med hårdt fysisk arbejde. Men her – fire år senere – har kun i alt 1285 fået bevilget pensionen. ’Det er jo som et babyplaster på en blodstyrtning’, som Enhedslistens Finn Sørensen udtrykker det.

LO-FORMANDEN, Lizette Risgaard, mener, at ordningen har spillet fallit. ’Vi kan se, at det er en hemmelig ordning, for der er ikke ret mange, der kender den. Det betyder, at det kommunale system ikke fortæller om det til de borgere, der har brug for hjælp’, lød skideballen fra Risgaard i Ekstra Bladet i går.

HER SPØRGER MAN sig selv: Hvad med selv at komme i omdrejninger, Lizette? Det er muligt, at kravene til ansøgerne også er for strenge – men bare at skælde kommunerne ud for deres jammerlige information er da helt til hest. Hvad med fagforbundenes egne paladser? Mon ikke der gemmer sig en enkelt informationsarbejder, der kunne sprede det glade budskab, når kommunerne nu holder på hemmeligheden? 

LIGE NU kan beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen med snehvid samvittighed afvise, at den højere pensionsalder er umenneskelig for nedslidte mennesker. Kun en brøkdel søger jo om seniorførtidspension, og 90 pct. af ansøgerne får pensionen. Helt svært er det altså ikke, påpeger han.

SLAGTERIARBEJDEREN Ryan Fahnøe Clement fra Horsens, som Ekstra Bladet berettede om i går, var vantro, da han hørte fra journalisten om seniorførtidspension. ’Det burde slås op offentligt’, syntes han. Manden har ret!

132 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere