Annonce:
Annonce:

Hit med pengene

ATP’s topchef, Anne Kristine Axelsson, passer godt på vores alle sammens mange feriepenge-milliarder. Lidt for godt. Foto: Jens Dresling
ATP’s topchef, Anne Kristine Axelsson, passer godt på vores alle sammens mange feriepenge-milliarder. Lidt for godt. Foto: Jens Dresling
Annonce:
Følg Lederen
EKSTRA BLADET MENER

For et par dage siden var ATP ude med en alvorlig formaning til danskerne: 'Vi opfordrer kraftigt til, at man tjekker, om man skulle have feriepenge til gode,' sagde ATP’s topchef, Anne Kristine Axelsson.

Det er nemlig ATP, som administrerer feriepenge-ordningen – og sørme om ikke pengene hober sig op. Trekvart million danskere har i alt 3,7 milliarder kroner stående i ’uhævede feriemidler’, og nu er det snart nytår, og så er der deadline, og kan man nu være sikre på, at folk husker at hente deres penge og så videre.

Hvor er det pænt af Anne Kristine Axelsson at minde os om, at vi skal hente vores egne penge – og ikke et ondt ord om det eller om hende. Hun skal jo bare forvalte et feriepengesystem, som politikerne har besluttet.

Til politikerne har vi dog alligevel i et forslag: Hvad med simpelthen at sende folk deres penge? Bare overføre dem til folks NemKonto?

Annonce:

Vi ved godt, at det er en uhyre dristig, ja, ligefrem svimlende tanke, vi fremlægger her – at man sådan uden videre kunne udbetale folk de penge, de har tjent. Men man kunne måske forsøge det – bare et enkelt år?

Feriepengesystemet er næsten 100 år gammelt. Det blev skabt i 1930’erne ud fra en opfattelse af, at den typiske lønmodtager hver lørdag på vej hjem fra arbejde gik på værtshus og drak ugelønnen op, hvorefter han – det var som regel en ’han’ dengang – tog hjem og bankede konen og børnene, der nu hverken fik mad eller kom på ferie.

Det er vist stadig sådan, lovgiverne ser på lønmodtagerne. For et par år siden fik vi en ny ferielov, som indebar, at også timelønnede kan holde ferie med løn samme år, som de optjener ferien, i stedet for at holde ferie for feriepenge optjent året før.

Annonce:

Men hvad så med de feriepenge, som danskerne allerede havde optjent? Skulle man virkelig ...? Nej! Bestemt nej. Pengene blev ikke udbetalt; de blev ’indefrosset’ – i et stykke bureaukrati ved navn Lønmodtagernes Feriemidler. Og de feriepenge, som folk ikke får hentet i tide, bliver stadig inddraget og hældt ned i Arbejdsmarkedets Feriefond, der i tidens løb har brugt dem på forskellige mere eller mindre velgørende formål. Bortset naturligvis fra otte-ni millioner kroner årligt i administration.

Ja, hele feriepenge-apparatet koster en del. Mange sikkert udmærkede mennesker tjener deres løn på at administrere det, og tanken om at gøre dem arbejdsløse smerter os naturligvis. Men vi vover alligevel at foreslå, at danskerne bare får deres feriepenge i hånden, så snart de har tjent dem.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
379 kommentarer
Vis kommentarer
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Det er kvindens krop - ikke juristernes
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: