Hjorts hovedpine

PROBLEMERNE hober sig op for regeringen.

Der vil lynhurtigt opstå et hul i samfundsøkonomien på et stort, tocifret milliardbeløb, hvis den ikke senest til efteråret får sat en prop i i form af nye besparelser/ekstra indtægter.

SOM BESKREVET i Ekstra Bladet i går er listen med økonomiske faresignaler så alarmerende, at den må give finansminister Claus Hjort Frederiksen dundrende hovedpine:

Indkøb af nye kampfly til op imod 30 milliarder kr. skal finansieres, og det samme skal en gennemgribende modernisering af jernbanenettet.

SAMTIDIG ER udgifterne til flygtninge steget voldsomt det seneste år – et forsigtigt skøn viser, at integrationen vil koste op imod 48 milliarder kr. frem mod 2020.

Dertil kommer, at de lave oliepriser betyder markant færre indtægter til staten. Og hertil skal lægges en manko på otte milliarder kr. om året, fordi EU har erklæret den såkaldte PSO-afgift ulovlig.

VENSTRES finansordfører, Jacob Jensen, erkender, at der venter store regninger lige om hjørnet, og at situationen er alvorlig.

Alligevel rækker hans fantasi kun til at hive gamle travere ud af stalden, når han bliver spurgt om, hvor pengene skal komme fra: ’Vi skal hele vejen rundt i vores velfærdssystem. Der er forskellige overførselsindkomster, der er SU eller pension, som man kunne kigge på’.

ALTSÅ: Den mindst velhavende del af befolkningen skal igen-igen holde for.

Ikke et ord om at genoverveje beslutningen om at bruge så mange milliarder på kampfly. Og intet krav om gøre en ekstra-indsats for at få fingre i de omkring 150 milliarder kr., som danskere har skjult i udenlandske skattely-lande.

OG VIGTIGST af alt: Vi hører ikke Venstres finansordfører sige, at nu må enhver tale om skattelettelser forstumme.

Deraf må man udlede, at statsminister Lars Løkke Rasmussen fortsat står ved løftet til Liberal Alliance og de konservative om lettelser i topskatten til efteråret.

VI HÅBER, at Jacob Jensen kun taler på egne vegne, og at regeringstoppen snart melder ud, at planerne om skattelettelser er udsat på ubestemt tid af hensyn til rigets økonomiske tilstand.

Men det kommer desværre ikke til at ske. For hvorfor risikere regeringsmagten, når der kan skabes flertal i Folketinget for at pålægge de svageste nye byrder?

239 kommentarer
Vis kommentarer