Hørt, Mette! Men...

DET VAR DET vigtigste i Mette Frederiksens åbningstale:

Der skal gøres op med ’pseudoarbejde’ i det offentlige. Den omsiggribende kontrol med ’minuttyranni’ og evindelige krav om dokumentation må ophøre.

SOM STATSMINISTEREN understregede, så er vi ’i gang med at dræne verdens bedste samfundsmodel for det vigtigste. Tilliden til, at andre passer deres arbejde’.

Hørt, kan vi blot sige fra Ekstra Bladet.

MEN KÆRE METTE, du er ikke den første, der siger det. Og vi holder dertil øje med, at du bliver den sidste.

For nødvendigheden er indlysende: De kolde hænders parade suger livet ud af årerne på velfærdssamfundets krop. Ved afslutningen af 2016 var der eksempelvis 27 procent flere ansatte i regionerne end ti år før. På grund af en fordobling af antallet af akademikere med administrative opgaver.

PÅ DE SAMME ti år er antallet af akademikere i kommunerne også steget voldsomt. Med mere end 50 procent. Fra 2006 til 2016 er der til gengæld blevet færre sosu-assistenter.

Det skriver sig alt sammen ind i den måske vigtigste fortælling om Danmark lige nu. En herskende administrativ klasse har gjort velfærdsstaten til sin egen i stedet for dem, den blev bygget til.

FORVALTNINGERNE vokser tydeligvis forvalterne over hovedet i et omfang, så milliarder forsvinder i Skattestyrelsens systemer, diverse it-systemer og i konsulentlabyrinter omkring transport- og anlægsinvesteringer. Man har i Danmark i dag højtuddannede mennesker, der end ikke er i stand til at forklare deres egen familie, hvad deres arbejde går ud på.

Politiet kommer ikke, når folk ringer. Så hvad laver 1900 ansatte i Rigspolitiet? Kan vi finde en bedre balance, spurgte statsministeren. ’Vi har brug for en ’Nærhedsreform’. Hvor vi skruer ned for detailstyring oppefra,’ lød det i åbningstalen.

HØRT, kan vi blot gentage fra Ekstra Bladet. Og det formentlig i kor med en stor del af samfundets nødlidende, svage eller uheldige borgere, som kontrolsamfundet forsøger at straffe til bedre liv.

Der er bare et stort ’men’ til Mette Frederiksen.

HVIS DANMARKS nye statsminister virkelig mener ovenstående, skal hun indlede den største fyringsrunde, der nogensinde er set i den offentlige sektor. Og det af en klasse, der ikke kan stemmes ud af - og heller ikke frivilligt afleverer nøglerne til - den offentlige sektor.

Det vil vi se, før vi tror det. 

109 kommentarer
Vis kommentarer