Hold Putin i snor

I DET spæde forår 2014 var Rusland i en sejrsrus efter de vellykkede vinterolympiske lege i Sochi, hvor værtslandet blev den helt store triumfator.

PRÆSIDENT Vladimir Putin benyttede den øjeblikkelige popularitet til at annektere Krim-halvøen og indlede en krig i Øst-Ukraine.

I SOMMER afholdt Rusland et vellykket VM i fodbold, og så var spørgsmålet, hvordan Putin denne gang ville administrere succesen.

SVARET LOD vente på sig, men kom i søndags, hvor Rusland beskød og konfiskerede tre mindre ukrainske flådefartøjer, der var på vej ud i Sortehavet igennem et smalt stræde mellem Rusland og Krim-halvøen.

I DET store billede er der tale om en voldsom optrapning af en konflikt, som siden 2014 har kostet mere end 10.000 mennesker livet, og hvor der dagligt foregår kamphandlinger.

I UKRAINE har præsident Petro Porosjenko svaret igen ved at indføre militær undtagelsestilstand, og i FN’s sikkerhedsråd har de vestlige lande med USA i spidsen kraftigt fordømt Ruslands handlinger.

MED SIN voldsomme fremfærd har Putin ønsket at vise, at han har magten i Sortehavet. I Rusland mener hans kritikere – og dem er der efterhånden mange af – at han forsøger at fjerne fokus fra store indenrigspolitiske udfordringer.

EN PENSIONSREFORM har skabt ham mange modstandere i den brede befolkning, og den russiske økonomi kører langtfra på første klasse.

I STEDET tyr han til udenrigspolitiske kneb og håber på den måde at vække patriotismen til live i den russiske bjørn. Samtidig skaber han frygt i nabolandene.

DEN RUSSISKE præsident har aldrig lagt skjul på, at han betragter opløsningen af Sovjetunionen som en historisk fejltagelse. Putin har stormagtsdrømme, og det er i det lys, man skal se hans overgreb på Ukraine.

EN RÆKKE af de tidligere sovjetrepublikker ledes i dag af Putins marionetter, og nu forsøger han at destabilisere det ukrainske styre. Med sin fortid i KGB kender han om nogen til metoderne.

SVARET FRA Vesten må ikke blive ved en fordømmelse i FN’s sikkerhedsråd. Der skal skarp lud til skurvede hoveder.

I PUTINS tilfælde handler det om øgede økonomiske sanktioner. Det skal koste at udfordre verdensfreden. Og det skal ske straks, inden situationen eskalerer.