Holm vs. Nybroe

 

Følg Leder

DEN TIDLIGERE tv-journalist Jeppe Nybroe kan ikke klage over manglende omtale af sin nye bog ’Kidnappet’, hvor han beretter om 28 dage som gidsel i Mellemøsten.

Men den anmeldelse, som DR-værten Adam Holm gav bogen i Weekendavisen, ville Nybroe gerne have været foruden. For her sætter Holm kraftige spørgsmålstegn ved forfatterens troværdighed.

ADAM HOLM undrer sig blandt andet over, at Jeppe Nybroe på billedet på bogens omslag optræder solbrun og soigneret, når han på daværende
tidspunkt havde været fanget i et lille rum i to uger og efter eget udsagn havde fået tæsk og led af søvnmangel.

Næppe var anmeldelsen på gaden, før helvede brød løs. Holm fik verbale øretæver af Nybroes bror og spark og lussinger på de sociale medier. Forlagsdirektør Jakob Kvist talte ligefrem om karaktermord og truede med et sagsanlæg.

ALT DET POSTYR – fordi Adam Holm har passet sit arbejde som anmelder.

Han fik tirsdag ildstøtte af Nybroes medfange, libaneseren Rami Aysha, der fortæller, at kidnapningen ikke var nær så slem som beskrevet i bogen, og at både han og Jeppe fik rigeligt med mad og drikke.

VI SKAL IKKE i denne leder gøre os kloge på, hvem der har sandheden på sin side. Men vi vil forsvare Adam Holms ret – ja, pligt – til at forholde sig kritisk til en bog, han vurderer på offentlighedens vegne. For den skilter med fakta og ikke fiktion.

Jeppe Nybroe – og hans forlægger – vidste formentligt udmærket, at bogen ville skabe debat, når den blev udgivet. Det plejer forfattere og udgivere at hilse med glæde, for det gavner salget.

I DET AKTUELLE tilfælde bliver forfatteren beskyldt for mildest talt at forholde sig abstrakt til sandheden. Ligesom Nybroe har Adam Holm sin ytringsfrihed, og den bruger han selvfølgelig. Også selv om det gør ondt på modtageren.

HVIS JEPPE NYBROE føler sin ære beklikket, har samfundet et sæt spilleregler, som tager højde for den slags: Man kan anlægge injuriesag og få oprejsning via domstolene. Men det forudsætter selvfølgelig, at man har rent mel i posen.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvordan synes Mette Frederiksen selv, det går?