Hov, vi skal til valg i dag

Poul Madsen. Foto: Linda Johansen
Poul Madsen. Foto: Linda Johansen

I dag skal vi til valg. Hvis du har glemt det, er det helt okay, for det har de politiske partier stort set også. De eneste, vi hører, er tidligere medlemmer af Folketinget, der kæmper om en vellønnet aftægt i Europa-Parlamentet. Og de får kun lov til at debattere uden for bedste sendetid.

Lars Løkke Rasmussen brugte ellers EU-valget som undskyldning for at udskrive den længste valgkamp i danmarkshistorien. For så ville der med Løkkes ord blive ’god tid’ til at diskutere både Folketing og EU. Men det var naturligvis en afledningsmanøvre. Løkke ønsker at slide Mette Frederiksen op.

Lige nu ser Løkke dog mest slidt ud. Og vi har ikke hørt et eneste ord om EU. 

En af de nye i klassen, Nye Borgerliges Pernille Vermund, er gået endnu videre. Hun vil slet ikke stemme i dag. Det giver ingen mening, mener Vermund, da Nye Borgerlige ikke er på stemmesedlen.

Og Dansk Folkepartis spidskandidat til EU-valget, Peter Kofoed, har pjækket fra Europa-udvalgets møder siden 27. november 2015. Det blev afsløret i ugens løb. Kofoed repræsenterer i parentes det største danske parti i Europa-Parlamentet.

 hvorfor skal vi vælgere overhovedet tage Europa-Parlamentsvalget alvorligt? Politikerne viser åbenlyst, at det gør de ikke.

Det burde de ellers. Briterne er på kaotisk vis på vej ud af EU, hvilket kan få store konsekvenser for dansk økonomi. Presset på EU’s ydre grænser fra millioner af afrikanere vokser og vokser og får Rasmus Paludans latterlig sang om at smide godt en halv million nydanskere ud, til at ligne et uskyldigt børnerim.

For slet ikke at tale om hvordan vi sikrer, at multinationale virksomheder begynder at betale skat eller ikke opnår monopoler i EU.

Denne valgkamp har vist, at det var naivt at tro, tingene har ændret sig. Alt er som det plejer. Danske politikere ser stadig EU som noget sekundært. Jeg tror, forestillingen blandt politikerne er, at begynder de at tale for meget om EU, så forsvinder deres egen betydning i befolkningen.

Men den er allerede tæt på at være ude af syne.

Vi ved jo godt, at Danmark ikke selv kan ordne flygtningeproblemet, skatten og den globale opvarmning. Hvad om vi så begyndte at få reelle politiske bud på, hvordan danske politikere vil sikre, at EU kan?

124 kommentarer
Vis kommentarer