Hul i disken

FORESTIL dig følgende: Du har brug for en ny bil og går ned til en bilforhandler. Da du skal underskrive slutsedlen, opdager du, at den udvalgte bil hverken har dørlås eller kan leveres med bare en simpel tyveri-sikring.

SELVFØLGELIG dropper du købet. Der er jo ingen grund til ligefrem at opfordre alle og enhver til at rode rundt i bilen, vel?

MEN NÅR det gælder indkøb af it-udstyr, ser danskerne ganske anderledes på sikkerheden. Eller rettere: Mange af os aner absolut intet om it-beskyttelse.

ÅRLIGT køber vi for millioner og atter millioner kroner computer-isenkram, og meget af det er lige til at bryde ind i – som en bil uden dørlås.

SOM Ekstra Bladet afslørede i sidste uge i serien Fri Adgang, er tusindvis af danskere lykkeligt uvidende om, at deres hjem og privatliv bogstaveligt talt udstilles på nettet, fordi deres overvågnings-kameraer mangler password, altså en lås.

MEN som Ekstra Bladet skriver i dag, er sikkerheds-problemerne uhyggeligt mere omfattende.

SIDSTE ÅR fik omkring 34.000 danskere stjålet deres identitet via internettet.

VI TALER om NemID-kort, cpr.nummer, pas- og kørekorts-oplysninger og meget mere, som misbruges af kriminelle. Og it-tyvene er på rov døgnet rundt.

MANGE af id-tyverierne skyldes, at folk har deres dybt private oplysninger liggende på en ekstern harddiske, som ikke er tyverisikret.

HVOR enormt sikkerheds-hullet er, og hvor mange danskere der risikerer at få stjålet deres identitet, illustreres af, at Ekstra Bladets reportere på en måned sporede over 1000 piv-åbne harddiske i Danmark.

DATA-EKSPERT Anette Høyrup fra Forbrugerrådet udtrykker det befriende enkelt: – Det skriger til himlen.

SOM Forbrugerrådet lige så rigtigt tilføjer, nytter det ikke noget at skubbe ansvaret over på forbrugerne. It-producenterne må på banen.

OG KAN branchen ikke selv finde ud af det, må politikerne tage fat. De kan vel indse, at det er hul i såvel hovedet som sikkerheden med harddiske uden password – ligesom biler uden lås.

27 kommentarer
Vis kommentarer