Husslaver

Følg Leder

AU PAIR er fransk og betyder ’på lige fod’ eller ’på lige vilkår’. Det lyder da sødt og rart og ganske tilforladeligt.

DET SKULLE jo betyde, at au pair-ordningen er ensbetydende med, at de piger, det i langt overvejende grad handler om, respekteres fuldt ud af værtsfamilierne.

MEN HER ramler de fine ord ind i den mindre fine, barske virkelighed.

MANGE au pair-piger oplever ikke ’kulturudveksling’, som ordningen på papiret handler om, men fungerer reelt som billig, importeret arbejdskraft, der groft udnyttes til børnepasning og husarbejde af typisk danske rigmands-familier med adresse i de velpolstrede postnumre nord for København.

PIGERNE er fuldstændig underlagt værtsfamilierne. Det er nemlig dem, der råder over pigernes opholdstilladelse. Ikke pigerne selv.

JÆVNLIGT dukker rædselsberetninger op om, hvordan au pair-piger har måttet knokle i døgndrift, er blevet lånt ud til familie og naboer, ikke har fået den aftalte løn osv.

NU TAGER Enhedslisten initiativ til at afskaffe den misbrugte ordning. Og partiet får ifølge BT støtte fra SF, Alternativet og Dansk Folkeparti.

SOM DANSK Folkepartis beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted siger: ’Ordningen har spillet fallit og skal lukkes.’

DET ER kun et par år siden, au pair-ordningen blev ændret i et forsøg på at skabe tålelige vilkår. Bl.a. blev arbejdstiden fastsat til maks. 30 timer om ugen, og månedslønnen blev samtidig hævet 800 kr. til – hold nu fast – godt 4000 kr.

MEN EN del af de ca. 2000 værtsfamilier blæser på reglerne. Fagforbundet FOA citeres for at have registreret 188 au pair-klager det seneste halvandet år – herunder sager om vold og sexovergreb. Men det reelle omfang vurderes højere.

FOLKETINGET må selvfølgelig gribe ind. Trekløver-regeringen tøver og er lang i spyttet. I stedet må de radikale og socialdemokraterne træde i karakter, så vi får afskaffet denne ordning, der de facto gør det muligt at holde husslaver i Danmark.

Folk med høj uddannelse, der opfører sig top-idiotisk

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.