Hvad laver vi i Guinea?

Mette Frederiksen delte dette billede af sig selv og Jakob Ellemann på Instagram i forbindelse med afgangen til Ghana. Privatfoto
Mette Frederiksen delte dette billede af sig selv og Jakob Ellemann på Instagram i forbindelse med afgangen til Ghana. Privatfoto

DET LYDER SOM EN hårdtpumpet actionfilm. Danske frømænd i åben rib-gummibåd dræber fire pirater i et fjernt afrikansk farvand.

Klip til næste scene. Statsministeren er på vej ud til soldaterne, hun toner alvorstung frem på skærmen fra Ghana med Jakob Ellemann på slæb. Langt fra sms-skandaler, glemt er den skandaløse exit fra vores sidste mission, Afghanistan. Vupti.

Det er statskvinden i fuldt flor her, piratkrig, kugler, fri passage for en stolt søfartsnation.

DEN STORE MASKINE kværner. Lille Danmark er igen aktivister i den store farlige verden. Det lugter herligt af handlekraft. Socialdemokratisk råstyrke.

MEN STOP LIGE en halv sømil. Hvorfor er Esbern Snare overhovedet i Guinea-bugten? Hvad laver vi 8000 km fra danske farvande?

Jamen, vi skal da beskytte de danske skibstrafikken mod pirateri.

Hvorfor det? Ja fordi tre skibe fra de danske rederier Torm og Mærsk tidligere uden held er blevet forsøgt kapret i området.

SANDHEDEN ER, at de to selskaber er blandt de få danske rederier, der tager chancesejladsen i det farlige, men lukrative oliefarvand. Og deres magtfulde rederiforening har længe lobbyet kraftigt blandt politikerne for at få et skib afsted.

Men sejler de ’danske’ skibe i området under dansk flag? Betaler de dansk skat? Tankeren Torm Alexandra, der blev angrebet i 2020, sejler under Singapore-flag. Det samme gør Mærsk Cadiz, der ligeledes fik uønsket besøg af pirater.

Et spørgsmål mere: Hvor er vores venner? Esbern Snare er ikke en del af en Nato-mission. Vi er på solosejlads uden en international koalition.

DET HELE LUGTER AF hastværk. Og regeringen var advaret af en række eksperter.

Nu hænger vi så på de fire overlevende pirater. Hvad skal vi gøre ved dem? Skal vi sejle dem til Nigeria, som har dødsstraf for pirateri? Skal vi retsforfølge dem i Danmark? Skal de blive ombord eller sættes i en jolle og skubbes mod land? Svaret blæser i Guinea-brisen. Det hænger ikke sammen – det hænger i laser.

EN ENLIG DANSK FREGAT løser ikke problemet på havet. Pirateriet skal og må løses på land. Vi har skudt fire pirater, ja. Men så længe landene omkring bugner af olieklæbrige milliarder, korrupte jakkesæt og fejlslagne stater, vil der være unge mænd, der kaster sig ud i en jolle med en rusten AK-47.

Så hvad laver vi i Guinea?

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

En del gerningsmænd synes at gå fri