Hvad Pia ikke forstår

Pia Kjærsgaard er den ypperste repræsentant for det danske demokrati.

Det er ikke noget, jeg påstår. Hun er som Folketingets formand valgt som demokratiets øverste embedsfigur.

Derfor er det opsigtsvækkende, at Kjærsgaard ikke respekterer grundloven. Det fremgår af et interview, Folketingets formand har givet til Berlingske: ’Bekymret Pia Kjærsgaard i opråb til Folketingets partier: Fritstillede politikere er ’en parlamentarisk uskik’’.

Pia Kjærsgaard bryder sig muligvis ikke om, at det kommende ’tildækningsforbud’ mod burka og niqab får enkelte folkevalgte til at stemme nej i stedet for at slå hælene sammen og gøre honnør for partilinjen.

Enkelte partier som Liberal Alliance fritstiller endda deres folketingsmedlemmer.

Det samme bliver i endnu højere grad tilfældet, hvis et borgerforslag om at forbyde omskæring af personer under 18 år kommer til afstemning. Både Alternativet og regeringspartierne Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance har meddelt, at de i dette tilfælde agter at fritstille folketingsmedlemmerne.

Det er naturligvis fint, at Folketingets formand siger, hvad hun har på hjerte. Det er imidlertid forbløffende, hvor lidt omtanke og omsorg hun røgter sit hverv med. Pia Kjærsgaard må som alle os andre mene, hvad hun vil. Men som demokratiets øverste og fornemste repræsentant bør hun huske, at hun sidder i stadsestuen. Og hun gør det ikke for Dansk Folkeparti.

I dette tilfælde burde hun endda bide hovedet af al skam og højlydt sige det modsatte: Nemlig at det står ethvert folketingsmedlem frit for at stemme, som vedkommende vil. At det tilmed er nedfældet i grundloven. Hvert enkelt medlem er først og fremmest bundet af sin egen overbevisning og sin personlige kontrakt med vælgerne.

Forstandigheden heri er indlysende. Hvis en politiker eksempelvis højlydt lover vælgerne, at vedkommende så sandelig ikke vil være statsminister for enhver pris, men alligevel lader sig udnævne og sidenhen leder landet på netop denne præmis, kan vedkommende ikke bagefter undskylde sig med gruppepres eller med partilinjen.

Landets højeste embede, Folketingets formandsstol, er nu sluttrinnet på Pia Kjærsgaards mageløse opstigning til ’stueren’ gennem de sidste 30 år. Som Danmarks måske største politiske succeshistorie i samme periode.

Hun mangler tilsyneladende blot at forstå, at det medfølger ikke kun en ret at sidde i den politiske stadsestues fineste stol. Det medfølger i endnu højere grad en pligt. Hendes rolle i dag bør endda være den modsatte af, hvad den var, da hun begyndte i dansk politik.

Dengang angreb Pia som bekendt alt og alle hele tiden. 

458 kommentarer
Vis kommentarer