HVAD SÅ MED METTE?

’Hvad er egentlig forskellen på Inger og Mette,’ spørger Mads Kastrup. 
Foto: Jonathan Damslund
’Hvad er egentlig forskellen på Inger og Mette,’ spørger Mads Kastrup. Foto: Jonathan Damslund
Følg Leder

SÅ ER INGER Støjberg forvist fra Folketinget.

OG HVAD SÅ med Mette Frederiksen? Det er vores spørgsmål her på Ekstra Bladet. Vi kan bare ikke få noget svar. Ikke ud over, at de to sager ’slet ikke kan sammenlignes’, som det lød fra statsministeren forleden, hvorpå hun vendte vores udsendte ryggen.

DET HAR STATSMINISTEREN ikke ret i. Ikke alene kan de sammenlignes, de skal også sammenlignes af hensyn til alle undrende danskere, så det står krystalklart, hvad forskellen er.

INGER STØJBERG ryger i fængsel i 60 dage – og ud af Folketinget – for en ulovlig instruks givet i en pressemeddelelse og for dermed at bryde ministeransvarlighedsloven. Mette Frederiksen har også givet en ulovlig instruks på et pressemøde. Og regeringen brød også loven, da man gav ordre til aflivningen af alle mink og dermed nedlagde erhvervet.

REGERINGEN VIL FASTHOLDE, at forskellen på Inger Støjbergs instruks og Mette Frederiksens mulige ditto er, at førstnævnte handlede ’forsætligt’, som det hedder i juraen, når nogen gør noget, vel vidende at de ikke må. Men statsministeren vidste ikke, at der manglede lovhjemmel. Hvorfor hun og regeringen uforvarende brød grundloven, vil det hedde.

DERTIL VIL REGERINGEN fremføre, at ifølge den ministeransvarlighedslov, Støjberg modtog en klar dom for at overtræde, var det fødevareminister Mogens Jensens ansvar at sikre lovhjemmel. Og Mogens Jensen er – ingenting her, ingenting der – for længst fratrådt på grund af minksagen. Et offer er bragt. Længere er den derfor ikke.

DET BLIVER INTERESSANT at se til foråret, hvad Minkkommissionen er nået frem til efter sine mange afhøringer i sagen. Og ikke mindst, om konklusionen kan fattes af alle os andre.

BESLUTNINGEN OM at slå alle mink ned blev som bekendt taget på et møde i regeringens koordinationsudvalg 3. november 2020 med statsministeren i spidsen. Det skulle angiveligt besluttes så hurtigt, at der ikke var så meget som ti minutter til at læse embedsfolkenes papirer.

HER STOD ELLERS, at det krævede lovhjemmel at udrydde samtlige mink i Danmark, ifølge en embedsmand fra Fødevareministeriet.

DET ER SÅ her, vi må spørge: Selv hvis Mette Frederiksen var uvidende om grundlovsbruddet, er hun vel ikke uden ansvar?

HVIS VI ANDRE foretager os noget ulovligt og undskylder os med, at vi ikke vidste, det var ulovligt, skal vi som almindelige borgere stadig stå til ansvar. Også selvom vi ikke kender loven. Eller ikke lige fik åbnet e-boks. Eller måske har forlagt papirerne. Eller hunden har fortæret brevet. Sådan lyder det altid fra Skat, sådan siger politiet, sådan formaner alle myndigheder os borgere.

UAGTSOMHED ELLER SJUSK er ingen undskyldning for os. Hvad med statsministre?

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.