Hvidvask af hvidvask

 

Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

JEG SIGER: ’1000 milliarder.’ Men det må jeg ikke sige for en professor.
For skandalen om hvidvaskning i Danske Bank er mediernes skyld. Der er tale om journalister, ’der hidser hinanden op’.
Det hævdede professor Steen Thomsen fra Copenhagen Business School i en kronik i Børsen mandag: ’Der er noget uhyggeligt og selvforstærkende ved den slags mediesager, hvor kritikerne flokkes om at slå på dem, der ligger ned’, skrev professoren, der åbenbart også besidder insiderviden, idet han om hvidvaskningen konkluderede: ’Det er en fejl, men det er ikke nogen forbrydelse.’

SKAL VI IKKE lige lade bagmandspolitiet, estiske myndigheder samt andre seriøse, uafhængige undersøgere afgøre det sidste, hr. professor?
Dagen efter var det tophistorie i verdens mest velrenommerede erhvervsavis, Financial Times, at Danske Bank har hvidvasket for langt flere milliarder end hidtil antaget.
Alene i 2013 løb 192 mia. kr. gennem Danske Banks afdeling fra udenlandske kunder. Afsløringen stammer fra en rapport udført af konsulentfirmaet Promontory Financial, der har undersøgt problemerne i Danske Banks estiske filial. Og nyheden løb verden rundt, som man siger.

FREDAG ER SAGEN så løbet amok. Danske Banks interne undersøgelse af hvidvask-skandalen gransker transaktioner for op imod svimlende 1000 milliarder kroner. Nyheden står at læse i amerikanske Wall Street Journal, som citerer anonyme kilder for oplysningen.
Hvidvaskningen er således ikke længere ’bare’ en skandale for Danske Bank i særdeleshed. Den belaster også Danmark i almindelighed.
Det bemærkes nu i internationale finanskredse, at det er gængs erhvervskultur i Danmark at være med til at assistere autokratier i det gamle Østeuropa, hvor hele befolkninger franarres gigantiske pengebeløb.

MEN AT FREMHÆVE den slags sammenhænge er tilsyneladende ’at slå på dem, der ligger ned,’ ifølge den øverste autoritet på Copenhagen Business School. Professor Thomsen hævder tillige, at Danske Banks ’ledelse anses for særdeles kapabel og har været med til at skabe en turnaround, der gjorde Danske Bank i stand til at lægge finanskrisens nærdødsoplevelse bag sig’, som han skriver.

HVEM FORKLARER professoren, at Danske Bank selv spekulerede sig døden nær og faktisk blev reddet fra ’finanskrisens nærdødsoplevelse’ af den danske befolkning med diverse bankpakker?
Vi vil – med fare for at blive beskyldt for at hidse os op – gerne konkludere to ting:
For det første, at professor Steen Thomsens private forbindelser til Danske Bank bør undersøges. For det andet, at Copenhagen Business School må kigge på, hvad professorens undervisning egentlig går ud på.
Hvidvask af hvidvask.
Copenhagen Business School må kigge på, hvad professorens undervisning egentlig går ud på.

179 kommentarer
Vis kommentarer