Hvor sølle

FØR DANNELSEN af VLAK-regeringen var Søren Pape Poulsen (K) og Anders Samuelsen (LA) fyr og flamme for at få lukketheden fjernet fra offentlighedsloven.

Med solid jysk respektabilitet forsikrede Søren Pape, at ’vi som politikere må kunne stå på mål for åbenhed’. Og Anders Samuelsen skruede sine stålsatte øjne på og kaldte loven for ’en skamplet på demokratiet’.

Men så blev de ministre med store biler – og nu er al den åbenhed pludselig af det onde.

JUSTITSMINISTEREN har lavet et udkast til en ny offentlighedslov – også kaldet mørklægningsloven – som oser af kosmetik.

Man fjerner ganske vist den omstridte ministerbetjeningsregel, som i dag mørklægger dokumenter, der bruges til at assistere ministre med.

MEN RULLEGARDINET er stadig trukket ned, fordi nye bestemmelser giver den samme mørklægningseffekt.

Som juraprofessor Michael Gøtze udtrykker det over for Politiken:

’Forslaget er ét skridt frem og ét tilbage. Det møblerer lidt rundt på paragrafferne og jurabegreberne, men ikke meget andet.’

DEN NUVÆRENDE lov er med rette blevet skarpt kritiseret, fordi den forhindrer offentligheden i at få indsigt i væsentlige mails, dokumenter og beregninger, som ligger til grund for lovgivning.

VI OPLEVEDE DET f.eks. under tilblivelsen af landbrugspakken, hvor udleverede papirer var ulæselige på grund af massive overstregninger.

Og endnu værre: Esben Lunde Larsen (V) måtte fjernes som minister fra fiskeriet, da det blev afsløret, at han med henvisning til offentlighedsloven skjulte oplysninger om, hvordan man kunne stække kvotekongerne.

MØRKLÆGNINGEN, der startede i Helle Thornings regeringsperiode, blev trumfet igennem af S, R, SF, V og K.

Men nu ser det heldigvis ud til, at de radikale og SF er blevet klogere. I hvert fald har de to partier bebudet, at de vil opsige forliget og lempe adgangen til at kigge magthaverne i kortene.

ENHVER REGERING i et demokratisk samfund som vores må leve med maksimal åbenhed, selv om man godt forstår, at den nuværende regering ikke ønsker at få alle sine gerninger frem i lyset. Det tåler de ikke.

SOCIALDEMOKRATERNE har samme mangel på lyst til åbenhed, fordi Mette Frederiksen vejrer minister-taburetter.

En sådan holdning besmitter folkestyret.

Som jyderne siger: Hvor er det sølle!

127 kommentarer
Vis kommentarer