I brexshit til halsen

THULESEN Dahl forsøgte at piske en stemning op i går i Folketingets spørgetid.

DF-BOSSEN ville have statsministeren til at bekræfte, at EU-toppens attitude over for briternes brexit-kaos er ulideligt arrogant og bevidst ukonstruktivt. Senest da både Jean-Claude Juncker og Donald Tusk i mandags på forhånd blankt afviste at genforhandle brexit-aftalen ... Lidt af en kummefryser-kold skulder til den arme engelske premierminister, Theresa May. Hun havde ellers netop erklæret, at hun ville prøve igen igen at forhandle sig frem i EU til noget, der kan tilfredsstille den massive mur af modstand mod aftalen i England, Nordirland og Skotland.

’ER DET ikke forkert i udgangspunktet at sige: Det er ikke til diskussion? Hvad nu, hvis hun kom med gode idéer. De burde sige: Det tager vi en snak om’, tordnede Thulesen Dahl indigneret. Det lyder måske meget sødt i nogens ører. Men er ren øregas. Løbet er kørt.

TULLE pisker bare skamløst sin døde hest: Dansk Folkepartis tidligere så populære EU-modstand ... Nu med et krav om, at Danmark skal forsøge at redde briterne fra en såkaldt hård brexit. Dén, der træder i kraft 29. marts næste år, hvis ’den bløde’ brexit-aftale ikke i mellemtiden er vedtaget i London. Men brexit-kaosset har om noget fået danskerne til at rykke sammen om EU – ikke væk fra.

THERESA May er nu på en sidste desperat rundtur med sin uspiselige aftale under armen. Den stiller briterne dårligere i EU uden at give fordele af betydning. 

LØKKE savnede, trods sin dybe sympati for briterne, noget mere tydeligt fra Englands side, fremgik det. Hvad skal der til, for at May kan rejse hjem med en aftale, der kan vedtages? ’Nu rejser May rundt til de europæiske hovedstæder, men måske ligger svaret i den britiske hovedstad?’, antydede han. Og sammenlignede manglen på noget mere konkret og konstruktivt, som dengang danskerne stemte nej til Maastricht-traktaten i 1992, hvor det danske folketing efterfølgende strikkede de fire forbehold sammen og fik traktaten vedtaget.

MEN INTET, nærmest uanset hvad May beder sine tidligere kolleger i EU om, vil kunne tilfredsstille de mange forestillinger om, hvad en brexit-aftale bør indeholde. Hard-linernes vision om en hurtig og nem frigørelse var løgn. Til gengæld kan Mays modstandere sige nej og atter nej – men de kan ikke pege på et alternativ. Endsige samle flertal bag det.

BRITISK presse har en stor del af æren/skylden for, at briterne stemte ’leave’ i 2016, og her er flere af tabloidaviserne i gang med, hvad der kaldes ’en hvinende håndbremsevending.’ Dengang agiterede de voldsomt for at stemme England ud af EU med skrækkampagner. Nu er det omvendt. Førende brexit-fortalere som Boris Johnson er pludselig udråbt som en skurke ... Hvor det ender, ved ingen, men nogen ’happy ending’ er ikke i syne.

163 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere