I flæsket på Nykredit

EN FOLKESTORM raser kraftigere dag for dag mod landets største realkredit-selskab, Nykredit. Nu blæser den også for fuld styrke fra kommunerne og fra Christiansborg.

ENGANG var Nykredit et af de billigste selskaber. Nu bliver det et af de dyreste, når de nye, skandaløse satser skyller ind over de afmægtige lånere fra 1. juli.

ENGANG også en kundeejet kreditforening. Ja – de vil da gerne stadig smykke sig med lidt tillidsvækkende andels-romantik. Men reelt er det slut. Realkredit-institutterne skulle ellers fra gammel tid være en konkurrent til bankerne til gavn for lånerne.

I STEDET er direktionen godt i gang med at skræve iskoldt hen over kunderne og i stedet lukke investorer ind, der forventer 11 pct. afkast. Vi får et bluffnummer: en hybrid mellem en kundeejet kreditforening og et børsnoteret selskab. Hvem mon vinder af de to?

NYKREDIT mumler om et nyt begreb, ’kundekroner’, der lugter langt væk af slesk tale og billig portvin. Når pengene strømmer ind om nogle år i det nye børsnoterede selskab, skulle det også dryppe ned på kunderne, der formelt ejer de fleste af aktierne. Men cheferne kan ikke fortælle, hvordan eller hvor meget, så det er sikkert bare løgn.

DIREKTIONEN skal i dag, helt exceptionelt, dokumentere over for Folketinget, at de, som de påstår, er nødt til at flå kunderne med de hårrejsende prisstigninger. Kredit-cheferne vil gøre alt for at afværge en politisk indblanding, der bliver truet med. F.eks. i hvor meget man kan dreje gebyr-skruen.

DET er ellers stærkt tiltrængt med konkurrence. I årevis har det været praktisk talt umuligt at flytte sine lån. Forbrugerrådet udregnede et typisk eksempel på, hvor det tog en husejer 12 år at indhente omkostningerne ved en flytning.

BORGMESTRE i yderområderne er rasende over Nykredits grådighed og med god grund: Banker og realkredit-institutter er altid gode til at tigge bankpakker ’for samfundets skyld’.

MEN når valget i gode tider står mellem griskhed og samfundssind, kan borgerne rende og hoppe.

50 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere