Ikke et ord om Finn

’DET GJORDE virkelig ondt’.

MED DISSE ord opsummerer Helle Nørgaard sin reaktion, efter at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i sin nytårstale undlod at nævne hendes bror, Finn Nørgaard, der døde ved terror-angrebet i København for lige knap et år siden.

I SIN tv-tale omtalte Lars Løkke det andet dødsoffer, Dan Uzan, der stod vagt ved synagogen. Men Finn Nørgaards navn kom aldrig over statsministerens læber.

HVILKET i høj grad kan undre. For ifølge vidner mistede den 55-årige filminstruktør livet, fordi han på Kulturhuset Krudttønden forsøgte at standse terroristen Omar El-Husseins vilde skyderier.

SOM Finn Nørgaards søster siger i Ekstra Bladet i dag: ’For mig var han en helt. Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at han reagerede instinktivt, da han oplevede, at der var en reel fare’.

DRONNING Margrethe nævnte både Finn Nørgaard og Dan Uzan i sin nytårs-tale. Og begge blev også hædret posthumt i november på den franske ambassade i København.

UDELADELSEN af Finn Nørgaard i statsministerens nytårstale kan ikke affærdiges med forglemmelse.

NYTÅRSTALEN er ikke noget, som statsminister kradser ned fem minutter før, den skal optages. Talen vendes og drejes og analyseres adskillige gange.

SÅ HVAD er forklaringen? Ja, ifølge historikeren Claus Bryld har Lars Løkke direkte ønsket at slette mindet om Finn Nørgaard - det der med et latinsk udtryk kaldes damnatio memoriae.

MEN ER det korrekt? Har statsministeren haft til hensigt at fjerne Finn Nørgaard fra den kollektive erindring? Og i bekræftende fald: Hvorfor dog det?

MASSER af spørgsmål trænger sig på. Men Ekstra Bladet kan ikke give svarene. Af den simple grund, at Lars Løkke ifølge hans pr-medarbejdere ikke har kunnet afse tid til et interview.

HELLER ikke skriftlige spørgsmål har statsministeren besvaret. I stedet har han gemt sig bag nogle generelle og ligegyldige selvfølgeligheder.

DET ER hensynsløst. Især over for Finn Nørgaards familie.