Ikke et posthus

Transportordførere fra forskellige partier kæmper for at holde PostNord i live, alt imens Folketinget selv har fravalgt PostNord som leverandør. Foto: Ivan Riordan Boll/ritzau scanpix
Transportordførere fra forskellige partier kæmper for at holde PostNord i live, alt imens Folketinget selv har fravalgt PostNord som leverandør. Foto: Ivan Riordan Boll/ritzau scanpix

JEG VAR PÅ posthuset forleden.

Eller rettere – jeg stod i et hjørne af føtex, hvor postvæsenet holder til nu om dage.

For sådan er markedet. Det regulerer som bekendt alt, så alle får det bedste ud af alt. Eksempelvis ved at sørge for, at en ældre, gangbesværet kvinde i køen ikke havde noget sted at hvile sig i ventetiden. Hun måtte klamre sig til en stor trækasse med herreunderbukser.

Hvilepladser til ældre var nok den sidste ordentlighed, der røg i det danske postvæsen, tænkte jeg.

JEG TOG FEJL. Det er netop kommet frem, at PostNord ikke længere kan tilbyde midlertidig adresseændring i Danmark.

’Jeg har forsøgt at flytte min post til mit sommerhus, som jeg bor i de næste fem måneder. Nu ser jeg gud døde mig, at det kan man ikke mere’, skrev Sten N for nylig til Ekstra Bladets nationen!

Sten skulle således køre 230 km en gang om ugen for at få post som ’led i PostNords seneste omstilling’.

FORAN MIG I KØEN bad en kunde om at købe frimærker til et brev.

’Det har vi ikke’, sagde ekspedienten, som var mellem 12 og 17 år gammel og betonede sit svar på en måde, så man nok bare skulle være glad for, at ekspedienten vidste, hvad frimærker er.

’Jamen er I ikke et posthus’, spurgte kunden, mens han fortvivlet så sig omkring. ’Jo, men frimærker skal købes nede i kiosken, hvis du ikke har en app’, lød svaret.

’Det når alligevel ikke frem’, supplerede en kunde i køen.

INGEN STOLER TILSYNELADENDE på PostNord længere. Transportordførere fra forskellige partier kæmper for at holde PostNord i live, alt imens Folketinget selv har fravalgt PostNord som leverandør.

Man ser fremtiden for sig. Hvor breve ikke længere omdeles, men en ny, mere liberal ordning indføres. Man afleverer selv eller henter sine breve hos modtager/afsender. Mod en reduktion i portoen, naturligvis. Så kan man også få et svar på sit ærinde med det samme.

DET FØLTES SOM i går, at det hedengangne postvæsen forsøgte at imødegå udviklingen ved at forvandle posthusene til en slags ’Bog uden idé’. Med slagtilbud på blyanter, tusch, elastikker, linjerede hæfter m.m., hvilket etaten åbenbart antog var, hvad ungdommen vil have.

Nu er der blot en fornemmelse af tabt samhørighed tilbage. Og en teenager at stille til ansvar for det.

Års misrøgt, den teknologiske udvikling og politisk hykleri har gjort postvæsenet til noget nær et fallitbo. PostNords seneste årsregnskab havde et rødt tal på en kvart milliard kroner. Et fremskridt, ganske vist. Året før – i 2016 – var underskuddet halvanden milliard kroner.

Den relative fremgang synes opnået ved at ophøre som postvæsen.

EN BETÆNKSOM MAND tilbød den ældre kvinde sit ekspeditionsnummer, som var lavere end hendes. For dog at rette op på noget. Om ikke andet så på den ældre kvindes deroute ned i kassen med herreunderbukser.

Hun nægtede at tage imod. Det var tydeligt. Nok havde de taget hendes posthus, men hun ville hellere droppe død om på linoleumsgulvet i føtex, før nogen tillige skulle stjæle hendes standhaftighed.

kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen