Ikke mit ansvar

PARTIERNE UDEN FOR regeringen står nu i kø for at kræve handling efter Ekstra Bladets afsløringer af fatale svigt i ambulancedækningen i Danmark.

I 19 byer og områder er ambulancen så længe om at nå frem, at chancen for at overleve f.eks. et hjertestop er tæt på ikke eksisterende.

Værst ser det ud i Region Nordjylland, der har ti af de 19 områder, hvor minimum hver tredje ambulance er over et kvarter om at nå frem.

MAN SKULLE TRO, at en sådan afsløring om liv eller død ville få sundhedsministeren op i gear og skabe travlhed i hendes ministerium.

Men nej. Vi har i dagevis forsøgt at få Ellen Trane Nørby på banen, men hendes eneste reaktion har været, at ’det er ikke mit ansvar’ og overladt en uddybning til sine spindoktorer.

HER UNDERSTREGES, at ’det er regionernes ansvar at planlægge og drive ambulanceberedskabet ud fra lokale behov. De enkelte regionsråd fastsætter mål for ambulancernes responstider, og regionerne er forpligtede til at følge op på, at målene overholdes.’

DET ER KORREKT, at regionerne har direkte indflydelse på ambulancebetjeningen, da det er dem, der fastlægger behovet i de forskellige områder og aftaler pris med først og fremmest Falck.

Men sundhedsministeren kan ikke fralægge sig det overordnede ansvar, da regering og folketing har afgørende indflydelse på, hvor mange penge vi bruger på sundhedsvæsenet.

DET MED AT FRALÆGGE sig ansvaret og vaske hænder synes under den nye regering nærmest at være blevet en vane i Sundhedsministeriet.

Her residerer også ældreminister Thyra Frank, som i et tiltrædelsesinterview proklamerede, at det er helt op til kommunerne selv at bestemme kvaliteten af ældreomsorg på de enkelte plejehjem. Det er ikke noget, som ministeren skal blande sig i.

Selvfølgelig skal Ellen Trane Nørby og Thyra Frank blande sig, hvis de får viden om, at noget kører skævt på deres ministerområde.

Ellers er de overflødige og bør erstattes af embedsmænd.

I DEN KOMMENDE TID sætter Ekstra Bladet fokus på sundhedsvæsenet og uligheden i adgangen til lægehjælp, hvad enten det er akut eller i hverdagen.

Vi vil nøje følge, om der her er andre områder, som sundhedsministeren ikke ikke mener at have noget overordnet ansvar for.

131 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere