Ingen garanti

HVIS nogen i disse dage ser statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) gå rundt med en fjer i hatten, er der en god forklaring.

For V-regeringen har – med beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen for bordenden – gjort, hvad SR-regeringen ikke kunne: De har indgået en trepartsaftale med lønmodtagere og arbejdsgivere.

AFTALEN sigter på at få de tusindvis af flygtninge, der allerede er kommet til Danmark og fortsat vil søge hertil, ud på arbejdsmarkedet hurtigst muligt.

Tankegangen bagved er klar nok: Jo hurtigere flygtningene kan komme til at tjene deres egne penge, jo færre kroner koster de Velfærdsdanmark. Og jo hurtigere lærer de dansk og integreres i fællesskabet.

Det kan Christiansborg og omegn blive enige om er en ren win-win-situation. Bortset fra Dansk Folkeparti. Selvfølgelig.

CENTRALT i aftalen er den såkaldte – og hold nu fast – integrationsgrunduddannelse, som 18-40 årige flygtninge kan tilbydes. Det er en ordning, der kombinerer undervisning og arbejde til en timeløn på mellem 49 og 120 kr.

Netop den formaliserede undervisning har gjort den lave timeløn spiselig for LO. Det vurderes nemlig, at flygtningene dermed ikke vil fungere som løntrykkere. I aftalen indgår også en bonus til arbejdsgiverne på op til 40.000 kr. pr. flygtning, der beholder sit arbejde.

MEN – OG der er et stort men: Aftalen indeholder ingen tal for, hvor mange flygtninge der skal i arbejde. Aftalen er renset for krav til arbejdsgiverne.

Som beskæftigelsesministeren siger: ’Man kan ikke forpligte hinanden på bestemte beskæftigelsestal.’

Han suppleres beredvilligt af Dansk Arbejdsgiverforenings adm. direktør, Jacob Holbraad: ’Der er ikke noget, der hedder garantier i den her verden’.

MED ANDRE ord kan trepartsaftalen sammenlignes med et værktøj, som ingen ved om virker.

Men parterne fortjener alligevel anerkendelse for arbejdet. For alternativet er ikke til at bære: At flygtningene med sikkerhed kommer til at vegetere uden føling med det samfund, deres grumme skæbne har bragt dem til.

RESULTATET vil blive, at dem mod os-retorikken for alvor marcherer. Den fjer i hatten skal Dansk Folkeparti ikke have.

109 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere