Annonce:
Annonce:

JA TRODS BENSPÆND

Hvis reallønnen skal sikres, må de abnormt høje fødevarepriser sættes ned. Foto: Annika Byrde
Hvis reallønnen skal sikres, må de abnormt høje fødevarepriser sættes ned. Foto: Annika Byrde
Annonce:
Følg Lederen
EKSTRA BLADET MENER

MED SIN HOVEDLØSE beslutning om at afskaffe store bededag som fridag gjorde regeringen, hvad den kunne for at spænde ben for overenskomstforhandlingerne.

Det lykkedes heldigvis ikke på grund af ansvarlighed, ikke mindst hos lønmodtagerne og deres faglige organisationer.

MED ET overvældende flertal (79 procent af de stemmeberettigede) sagde privatansatte ja til den nye overenskomst, der bl.a. indebærer lønstigninger på omkring fire procent over to år.

Selvfølgelig soler politikere fra regeringspartierne sig uden blusel i resultatet og roser parterne på arbejdsmarkedet. Skamløsheden kender ingen grænser.

Annonce:

AFTALEN kompenserer dog ikke for den reallønsnedgang, lønmodtagerne har været udsat for de seneste to år. Og derfor rettes blikket nu mod de lokale forhandlinger, som allerede er startet på mange virksomheder. Her forventer fagbevægelsen yderligere lønstigninger på 6-8 procent, og de første meldinger tyder på, at der er vilje til at nå i mål.

Men inflationen er helt afgørende for, om der forbliver ro på arbejdsmarkedet. Presset på danskernes privatøkonomi er ganske vist lettet lidt, men inflationen er stadig høj (6,7 procent i marts).

SELV OM energipriserne er faldende, betaler vi måned for måned mere for basale fødevarer som mejeriprodukter, brød og kød. En gennemsnitlig børnefamilie skal således bløde omkring 2600 kr. mere for sit månedlige forbrug end for et år siden, lyder beregninger fra Danske Bank. Og det udhuler selvfølgelig reallønnen.

Stigningerne fortsætter, på trods af at landbrugsvarer på verdens råvarebørser er faldet markant de seneste 12 måneder. Vi betaler stadig 30 kr. for en pakke smør.

SOM OMTALT i Ekstra Bladet i går lover Salling og Coop, at priserne i supermarkederne vil blive sat ned, men meget bekvemt sætter man ikke dato på.

I Sverige er der udbrudt en voldsom priskrig mellem dagligvareforretningerne, og det samme vil forhåbentligt ske herhjemme.

I modsat fald vil nogen nok efterlyse et politisk indgreb. Men det er vi betænkelige ved med tanke på bededagsdramaet, som dokumenterer, hvor kluntet en regering kan optræde.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
455 kommentarer
Vis kommentarer
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Bandidos skal bekæmpes hårdt og med alle midler
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: