Kgl. Tigger

NÅR DE festklædte gæster om halvanden måned møder op til gallamiddag for at fejre dronningens 80-års fødselsdag, vil de slå deres dertil indrettede i spritnye taffelstole. Og som Ekstra Bladet afslørede i går, er stolene en fødselsdagsgave fra seks af dansk erhvervslivs tungeste fonde. Samlet pris: seks mio. kr.

NU ER det ikke sådan, at den velpolstrede gave kommer bag på Margrethe. Hun har nemlig selv gået tiggergang hos fondene for at få udskiftet de mere end 100 år gamle taffelstole – hvis design hoffet karakteriserer som en ’let og ret simpel pindestol’.

FOR ALMINDELIGE danskere kan det nok forekomme underligt, at landets mest kendte og højest betalte kontanthjælpsmodtager, som i år modtager godt 86 mio. kr. skattefrit plus det løse, ikke har råd til at spare op til at udskifte sit eget møblement. Ved at gå ud med sin blankpolerede raslebøsse tramper dronningen samtidig gevaldigt rundt i den efterhånden årelange diskussion om kongehusets kontante forhold til erhvervslivet og dets spidser.

DEN KONGELIGE familie har alle dage åbnet porten for gavmilde undersåtter, der iført store smil har foræret dyre biler, sejlbåde, rejser, sponsorater, tøj, sko, tasker m.m.m. Men de senere år er spørgsmålet om korruption mere vedholdende dukket op. Hvad får de glade givere til gengæld? For de hoster vel ikke op med store, prangende gaver, bare fordi de synes, det er sjovt? Jo da, lyder svaret, og det kan man så vælge at tro på eller ikke.

DET NORSKE og svenske kongehus har for år tilbage besluttet at afmontere mistanken om bestikkelse ved konsekvent at sige nej til store gaver. De bliver ganske enkelt sendt retur.

HERHJEMME besluttede dronningen i 2018, at nu var det slut med at modtage biler fra erhvervslivet: ’Vi bruger vores sunde fornuft,’ forklarede hoffet. Men selvsamme år gik hun altså tiggergang hos erhvervslivet for at få penge til de nye taffelstole. Det vidner ikke om sund fornuft, men om inkonsekvens.

HAR DRONNINGEN ikke råd til at holde hus for de mange millioner, hun får hvert år, må hun gå til Folketinget eller spænde livremmen ind. Dét vil være sund fornuft.