Annonce:
Annonce:

Kinderægget

Her ved Københavns indløb vil regeringen og et stort flertal i Folketinget anlægge en kunstig ø med plads til 35.000 beboere og lige så mange arbejdspladser. Foto: COWI
Her ved Københavns indløb vil regeringen og et stort flertal i Folketinget anlægge en kunstig ø med plads til 35.000 beboere og lige så mange arbejdspladser. Foto: COWI
Annonce:
Følg Lederen
EKSTRA BLADET MENER

DEN KUNSTIGE Ø Lynetteholm, som Folketinget netop har vedtaget at bygge, er et rædselseksempel på magtelitens arrogance. Skandalen bliver ikke mindre af, at vi taler om et af danmarkshistoriens største anlægsprojekter med boliger til 35.000 samt et tilsvarende antal arbejdspladser ved Københavns Havn.

EN LOKUMSAFTALE mellem daværende statsminister Lars Løkke (V) og daværende overborgmester Frank Jensen (S) banede vejen for det gigantiske projekt, der ud af det blå blev præsenteret på et pressemøde i oktober 2018. Statsministeren talte om Lynetteholm som ’et kinderæg’, der ville løse bolig-, trafik- og klimaproblemer.

Annonce:

DET MÅBENDE pressekorps måbede endnu mere, da daværende transport- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) fastholdt, at projektet ville koste skatteyderne ’ca. nul kroner’, hvormed han bekræftede sin position som en i særklasse anløben og manipulerende minister.

DEN KUNSTIGE Ø vil først være færdigudbygget om 50 år. Derfor kan det undre, at projektet – som har glimret ved fraværet af borgerhøringer og er undtaget de sædvanlige klagemuligheder – er blevet hastet igennem lovmøllen på godt en måned. Hvorfor dette hastværk?

DE ØKONOMISKE forudsætninger er som grumset havvand – aldeles umulige at gennemskue. Regeringen har delt projektet op i faser, så det også er umuligt at gennemskue de samlede miljøkonsekvenser. Det alene kan give alvorlige problemer med EU. Desuden efterlyser kritikere en uvildig vurdering af, hvad den kunstige ø vil betyde for havmiljøet ved hovedstaden og i Østersøen. Derfor har svenskerne opfordret til at udskyde projektet.

Annonce:

OG HVEM SKAL bo på Lynetteholm? Hver fjerde bolig skal være almennyttig, hedder det. Vi vil se det, før vi tror det. Dels vil det almene perspektiv blive udfordret, i takt med at milliard-projektets økonomi skrider. Dels viser krumspringene i mange københavnske boligprojekter, at lærere, sygeplejersker og politibetjente kommer til at glo i vejviseren efter en bolig på Lynetteholm med sund-udsigt.

NETOP NU, da S-regeringen fokuserer på skævvridningen af Danmark og vil sikre fremtidig vækst i udkanterne, forekommer det ulogisk og selvmodsigende at bruge 80 mio. tons jord på en kunstig, københavnsk ø med plads til lige så mange mennesker, som der bor i Hillerød eller Holstebro.

DET KAN ikke udelukkes, at Lars Løkke og Frank Jensen lagde et ’kinderæg’ i 2018. Pointen er, at vi stadig ikke ved det. Alt for mange ubesvarede spørgsmål skvulper rundt.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
0 kommentarer
Vis kommentarer
LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Med jobcentrene har politikerne skabt en mur mod den sunde fornuft

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: