Klaphatte

Følg Leder

Jeg ved ikke noget om fodbold. Til min egen overraskelse og min datters skuffelse.

Min datter henvendte sig for at få mig til at sætte hendes VM Manager-hold, så hun som eneste ansatte kvinde kunne slå mændene på sin arbejdsplads. 

Jeg satte naturligvis et formidabelt hold.

Som floppede totalt. Til gengæld havde hun – lodret ligeglad med fodbold, som hun er – tillige erhvervet et automatisk, algoritme-genereret hold, som triumferede stort.

Jeg skal ikke udelukke, at ovenstående har smittet af på mit VM-humør. Men torsdag gad jeg ikke danske mediers dækning af Danmark ved VM mere.

For nu at gribe i egen barm skrev vi eksempelvis her på Ekstra Bladet: ’Danmark blev for anden kamp i træk offer for en VAR-kendelse og måtte nøjes med uafgjort mod Australien.’

Øh, nej! Yussuf Poulsen begik bare sit tredje straffespark i to kampe. Vi skal være glade for, at kun to blev dømt, og et af dem blev brændt. Danmark var ikke offer for andet end egne fejl og mangler. Kan vi ikke snart blive fri for denne fornærede tilgang til fodbold?

Dommeren var på intet tidspunkt i nærheden af at være lige så ringe som det danske landshold.

Men danske VM-journalister synes tilsyneladende, at opgaven er at kritisere alle andre end de egentlig ansvarlige, hvis Danmark går fra banen med et tvivlsomt resultat. Som var der indbygget netop en slags algoritme i dækningen af landsholdet. Den udregner efter hvert nederlag – samt visse uafgjorte kampe – præcis hvor den dårlige undskyldning ligger.

Opgaven må vel tværtimod være at spørge: Hvorfor mister du så mange bolde, Christian Eriksen? Hvorfor stillede du igen med Sisto, Åge? Hvorfor spiller du med en højrefodet venstre back, og hvorfor bruger du ikke din sidste udskiftning, Åge? Regner du dine resterende spillere for ringere end dem, der var på banen?

Men ulykkelige resultater tilskrives oftest uretfærdige eller uheldige omstændigheder. Eller uforklarlig skæbne. Det synes endog indarbejdet i tv-kommentatorerne, som salmer er det i en tonedøv degn:

’Arh, her kunne vi godt bruge lidt medgang fra dommeren.’

Øh, nej igen. Vi kunne godt bruge, at I tager klaphatten af. I må såmænd gerne holde med Danmark. Men den der fornærmede tilgang, når noget går Danmark imod, er som at høre en svinefarmer tale om kvælstof i åen.

Nu ved jeg imidlertid ikke noget om fodbold. Jeg ved kun noget om journalistik og kritik. Og hvis dækningen af Danmark ved VM i fodbold fortsætter på samme niveau, kan man lige så vel indkalde nærmeste roligan eller sin ivrigt deltagende mormor til at kommentere og efterbehandle kampene.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.